Händer tar sig för magen av smärta
1 av 2
Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio
Matts Olovsson
2 av 2
Matts Olovsson, professor och överläkare i obstetrik och gynekologi vid Uppsala universitet och Kvinnokliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio

Smärta vardag för endometriosdrabbade

6:41 min

Charlotta Kjellström från Eskilstuna fick uppsöka sjukhus när smärtan orsakad från endometrios blev för stark. Sjukdomen drabbar ungefär var tionde person med mens. 

– Det var knivskarpa smärtor så jag fick åka in akut. Först trodde de att det var blindtarmen men det visade sig att det inte var blindtarm utan en cysta, säger Charlotta Kjellström. Hon opererades sedan och då hittades en endometrioscysta som var fylld av blod på hennes ena äggstock.

2009 fick hon diagnosen men efter operationen fick hon ryggvärk och sökte hjälp hos vårdcentralen som inte tog hennes smärtor på allvar. Något som inte är ovanligt och inte förvånar Matts Olovsson professor och överläkare i obstetrik och gynekologi vid Uppsala universitet och Kvinnokliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. 

– Generellt sett är kunskapen dålig. Det är fortfarande så att barnmorskor och gynekologer som borde vara de som kan det här, inte kan det speciellt bra. Många har dålig koll på vad endometrios är, säger Matts Olovsson som föreläser om tankar kring medicinsk och kirurgisk behandling av endometrios samt hur man bör tänka vid smärta och smärtbehandling sjukdomen.

– Det som är på gång nu är nationella riktlinjer som Socialstyrelsen ska ta fram. De kommer vara ett riktmärke för hur endometriosvården ska se ut för Sverige så det blir mer jämlikt i landet, säger Matts Olovsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista