Säljakt i skärgård diskuteras

Länsstyrelsen vill tillåta jakt på gråsäl långt in i innerskärgården nära Nyköpings centralort. Men Naturvårdsverket säger troligen nej.
Det handlar om skyddsjakt för yrkesfiskare på djur som kan ha förirrat sig ända in i Sjösafjärden, på väg in mot Nyköping. Sten Nilsson, Länsstyrelsens fiskeriexpert: - Det är inte någon vildawesternromantik på något sätt och jag anser inte att det är fel att plocka bort en och annan individ. Det är frågan om ett väldigt litet antal individer. Länsstyrelsen har redan tillstyrkt en ansökan från sörmlands kustfiskareförbund om skyddsjakt på gråsäl längs sörmlandskusten, men Sten Nilsson har fått ett förhandsbesked från Naturvårdsverket om att det blir troligtvis avslag. Samtidigt har en handfull ansökningar om avskjutning kommit in från enskilda fiskare - ansökningar som Länsstyrelsen också ställer sig bakom. En ansökan gäller jakt i farvattnen långt in mot Nyköping, Sjösafjärden, en grund vassvik vid farleden in mot staden i ett område som är livligt utnyttjat av en natur och sportfiskeintresserad allmänhet. Men enligt Länsstyrelsen handlar det om säl eller fiske: - Det är frågan om några yrkesfiskares existens, säger Sten Nilsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista