Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kritik mot beslut om skolskjuts

Fri skolskjuts för elever som bor växelvis hos mamma och pappa i Eskilstuna ska fortsätta att bara gälla från den adress där eleven är folkbokförd. Det har en majoritet i Barn- och utbildningsnämnden beslutat.
Miljöpartiet anser att det är fel att bara en av föräldrarna ska få fri skolskjuts och gynnas ekonomiskt när föräldrarna i övrigt delar på vårdnad och kostnader för de gemensamma barnet. Därför reserverade sig partiet vid torsdagens sammanträde. - Jag tycker att nämnden borde ha gått före och beslutat om fri skolskjuts för barn som bor växelvis, säger Birgitta Eriksson, miljöpartiets ersättare i nämnden. Skolverket menar att rätten till skolskjuts utgår från de adresser där barnet verkligen bor och att de har rätt till fri skolskjuts från båda adresserna. Skolverket anser att kommunerna, bland annnat Nyköping, Katrineholm och Eskilstuna, bryter mot lagen när de inte tillåter barn, som bor växelvis hos sin mamma och pappa att få fri skolskjuts från båda adresserna. Ett liknande fall från Sigtuna har överklagats till Regeringsrätten och flera av de sörmländska kommunerna avaktar nu om Regeringsrätten ska ta upp fallet. Ett sånt beslut blir vägledande för samtliga kommuner i landet, men vissa kommuner till exempel Gnesta, beviljar redan skolskjuts från båda föräldrarnas adresser. Det var i slutet av 90-talet som miljöpartiet och vänsterpartiet i Eskilstuna föreslog fri skolskjuts för barn som bor växelvis och vänsterpartisten, Kajsa Hansen, vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden säger att hon står bakom idéerna fortfarande. - Våra jurister säger att kommunallagen inte tillåter gynnande av enskild på det här sättet, och frågan behöver utredas mer, men vi kommer att diskutera med socialdemokraterna så att förvaltningen får uppdrag att utreda frågan så att det blir en lösning. Reglerna är gammaldags och bygger på kärnfamiljen, men många familjer lever inte som en kärnfamilj idag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".