Klartecken för friskola i Sparreholm

1:05 min

Det ser ut att bli en friskola i Sparreholm. Bygderådet har fått klartecken av Skolinspektionen för att genom ett bolag starta skolan från juli nästa år.

Flens kommun sa förra året att man skulle lägga ner Ekbackens skola. 

I vår är sista terminen i kommunal regi och fram tills vårterminens slut 2017 ska de som står bakom friskolan ta rekrytera lärare, ordna lokaler i samarbete med kommunen och skaffa inventarier och material bland annat. 

Det underlaget ska sedan granskas av Skolinspektionen som i sommar ska ge ett definitivt besked om friskolan får starta i augusti.

"Sen jobbar vi för att skapa ”den bästa skolan”, där våra barn mår bra och utvecklas genom att lärare, föräldrar och frivilliga i Sparreholm arbetar tillsammans och att vi har goda relationer till myndigheter och övriga aktörer inom skolvärlden", skriver de ansvariga i ett pressmeddelande.

Förra året tappade Ekbackens skola de flesta mellanstadieeleverna till Malmaskolan i Malmköping och en ansökan om att få starta en friskola för elever från förskolan upp till årskurs tre har under en tid behandlats av Skolinspektionen, som nyligen gav klartecken.

Parallellt med grundskolan vill bygderådet starta en förskola och ta över den förskola som kommunen driver, säger Christer Jönsson, eldsjäl för skolan och ordförande i företagarföreningen.

"Sparreholm kommer att växa och bli ännu trevligare att bo i och en tillgång för oss själva och för Flens kommun med företagande, handel, turism, skola och positiv befolkningsökning".

Friskoleidén kom i samband med att Flens kommun ville organisera om skolorna i kommunen.