Turistbranschen i Sörmland nöjd med sommaren

1:23 min

Turistsommaren har varit god, det säger flera av länets turistbyråer och besöksföretag till P4 Sörmland. En av utmaningarna är att bryta den negativa trenden att allt färre utländska turister sökt sig till Sörmland de senaste åren.

– Vi kom hit av en slump, med hjälp av en guidebok. Vi var i Stockholm och åker mot Tyskland och det här ligger helt enkelt längs vägen, nästan, säger Heimer Hennike, samtidigt som hans hustru berömmer lantbruksmuseet Julitas natur och miljö.

– Man blir så avspänd och det utstrålar ett lugn, det är helt enkelt underbart, säger Ingrid Hennike.

Säker statistik har inte kommit än, men från Nyköping, Trosa och Oxelösund vittnar turistbyråernas kontakter med besöksföretag om en god sommar hittills, lika bra eller bättre än i fjol. Och företrädare för en handfull av de stora slotten och gårdarna som tar emot turister säger samma sak.

Men samtidigt som antalet kommersiella övernattningar stadigt ökat för hela Sverige har utvecklingen i Sörmland de senaste åren varit än upp, än ned.

Och när det gäller utländska gäster sticker länet ut med en svag men tydlig negativ trend. Antalet gästnätter från Europa förutom Norden gick i fjol för första gången på länge under 100000.

På Julita noterar guide- och programansvariga Maria Ingras sedan några år allt fler besökare. Hon efterlyser dock större satsningar mot utlandet, gärna på bred front.

– De paketlösningar man kan skapa med utländska turistföretag är ju av godo. Där har vi precis bara börjat nysta, kan man säga.

– Sen tror jag att de olika turistaktörerna i Sörmland verkligen kan dra nytta av varandra när det gäller att attrahera den internationella marknaden.