Bil i soluppgång utanför skola. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
Det är vanligare nu än för 50 år sedan att föräldrar skjutsar sina barn till skola och fritidsaktiviteter. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.

Skjutsande föräldrar en risk för barns hälsa

Landstingets hälsoutvecklare: Vi är skapta för rörelse
3:37 min

Många föräldrar skjutsar sina barn till skola och fritidsaktiviteter. Men på sikt kan detta få förödande effekter på barns hälsa eftersom de inte utvecklar en naturlig relation till motion och rörelse.

Solig morgon och skolorna har dragit igång. Vid många skolor i länet innebär det köer och krypkörning framför skolor och dagis när barn ska lämnas.

– Jag och min fru turas om att skjutsa vår son till skolan, det beror framför allt på att det går en ganska stor väg mellan skolan och där vi bor. Och än så länge är han för liten för att fixa det själv, men tanken är att han ska cykla eller gå själv när han blir äldre, berättade Fredrik Vegholm, som just lämnat sin son på Lundbyskolan.

Sedan 60-talet har antalet föräldrar som skjutsar barnen till skolan blivit större, nu är det bara närmare 66 procent av landets barn och ungdomar som som själva tar sig till skolan, jämfört med 96 procent tidigare.

Enligt Birgitta Bergman, hälsoutvecklare på landstinget, är det förödande på sikt att barn lär sig bli inaktiva och hon anser att vuxna måste hjälpas åt för att skapa förutsättningar så de kan röra sig så mycket det går.

– Det är en investering i tidig ålder som man får skörda när man blir äldre. Och så får barnen bättre koncentration och studieresultat om de rör på sig. Vi är skapta för rörelse!

Att föräldrar väljer att skjutsa sina barn kan ha många olika orsaker, till exempel kan det fria skolvalet medfört att fler elever kommer från ett större område. 

Det kan även bero på hur läget ser ut kring bostad och skola.

– Jag kommer att få börja cykla själv när jag är 10-11 år, berättade Nellie som under torsdagsmorgonen fick skjuts till skolan.

Av de som P4 Sörmland pratade med under morgonen tyckte flera att det inte var så viktigt att föräldrar skjutsade, och att de gärna skulle gå till skolan själva.

– Man kan ha en kompis med sig i ettan, men i tvåan kan man gå själv, tyckte Filippa.

– Jag tycker att man ska ha med sig föräldrar eller en kompis ifall det skulle hända något, förklarade Agnes.

Hon står med cykelhjälpen fastknäppt i väskan, men berättar att det är lite olika hur hon lämnas och hämtas från skolan.

– När mamma hämtar mig brukar vi gå, fast när pappa hämtar mig brukar det vara mest att man åker bil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".