Giftig rök vid kraftig brand i Katrineholm  

3:13 min

En kraftig brand bröt ut på återvinningsstationen Sims recycling i Katrineholm vid 20-tiden i går kväll. Det blev kraftig giftig rök från plast och metaller, som låg i stora fack utomhus.

 

Räddningstjänsten varnade allmänheten via radion för den var giftig och att de som kände av röken skulle stänga dörrar, fönster och ventilation.

Personalen på företaget hade gått hem, men kallades tillbaka för att hjälpa till i släckningsarbetet. 

Christian Andersson var insatsledare på räddningstjänsten på plats och beskriver på lördagsmorgonen händelsen så här:

– Vi kommer dit och möts av kraftig rökutveckling ur en av högarna och innan vi hinner påbörja någon släckning, så sprider det sig till den som ligger intill. Det är mycket svart ohälsosam rök, ett stort rökmoln över hela området.

Hur utvecklades branden?

– Vi fick snabbt dit folk ur verksamheten och då fick de börja lyfta ut det här med hjullastare, så kunde man släcka lite i taget. Så fort man sprutade vatten på det så ökar rökutvecklingen och sprider sig mer på marken. Man måste få ut allt material ur facket, för att komma åt att släcka allt.

Mellan strax efter 20 fram till 22 pågick släckningsarbetet och när det fått ut allt material ur facken, så var det släckt, säger Christian Andersson.

Nu behöver man inte tänka på någon oro med röken?

– Absolut inte.

Är det någon som har skadats av röken eller branden?

– Inte som vi har fått uppgifter om.

Trolig orsak till den här branden är en gnista från någon maskin, enligt räddningstjänsten.