Kinesiska turister på besök i Stockholm.
Foto: Ari Luostarinen / TT

Snabb ökning av kinesiska turister i Sörmland

Erik Lindhe, destinationsutvecklare: De sover över en natt
0:59 min

Allt fler kineser besöker Sörmland. De är numera fler än antalet danska turister i länet. Det visar inkvarteringsstatistiken, från till exempel hotell och campingar, över vilka som övernattat där.

Tyskarna är fortfarande de vanligaste övernattande turisterna i Södermanland, men de har minskat rejält, från 60 000 för knappt 10 år sen till 45 000 nu, enligt SCB.

På andra plats kommer britter, som är knappt 10 000 per år, och sen kanske föga förvånande grannarna Norge och Finland. Men på femte plats i påhälsningsligan kommer kineser.

Antalet kineser som övernattar i länet har femdubblats sedan 2008, till nästan 7 000 besökare årligen, enligt statistiken, som dock inte inkluderar till exempel husbilar, tält och viss privat förmedling.

Erik Lindhe, destinationsutvecklare i Nyköping, menar att kineserna bara sover över en natt i länet, på väg någon annanstans.

- Det beror ju på att vi haft ett hotell där researrangörer har förlagt kinesiska gästnätter när de besöker Skandinavien.

Så gästnätterna har ökat men de turistar inte i Sörmland?

- Nej inte vad vi kan se i alla fall, det kan man se på beläggningen på övriga hotell och likadant när vi kollar bland besöksmålen.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".