Delade meningar om båttvättar

Det råder delade meningar om båttvättar är bra för miljön eller inte. Nyligen öppnades landets fjärde båttvätt i Trosa. Gösta Eriksson som är ansvarig för Trosa Gästhamn, hoppas på att tvätten ska få båtägare att sluta bottenmåla sina båtar.

Båttvätten skulle kunna beskrivas som en biltvätt i vatten med stora borstar som båten förs fram över. Under och runt tvätten så finns ett stort nät som ska fånga upp eventuella färgrester som kan lossna från målade båtar. Precis som Gösta Eriksson är Karl-Axel Reimer, kommunekolog i Trosa kommun och Maria Kovici, Naturskyddsföreningens kontaktperson i Trosa, positiva till båtbottentvättarna.

Harald Mårtensson, ordförande i Svenska Båtunionens miljökommitté, är dock orolig för att båttvättens nät inte ska vara tillräckligt och att gifter från båtbottenfärgen därför kan komma att spridas i vattnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista