Båtsäsongen närmar sig sitt slut

2:37 min

Sommaren börjar lida mot sitt slut och trädgårdsmöbler ska sättas in och båtar ska tas upp. I Oxelösund har arbetet med båtupptagningen börjat för många av sommargästerna.

– Nu är det snart fullt i alla kranar och båtvarv och marinor börjar få mycket att göra nu, konstaterar Catarina Hagstrand, ägare av Oxelsunds båtvarv när hon blickar ut över den än så länge relativt tomma varvsgården.

Ett fåtal båtar vilar på de vaggor som står uppställda, för än så länge är sommarsäsongen inte riktigt slut.

– Men jag rekommenderar båtägare att börja ta upp sina båtar reda nu, medan det är soligt och fint ute. Annars finns det risk att man måste göra det när det är dåligt väder och slarvar igenom det.

Är det mycket att göra för en privatperson som tar upp sin båt själv?

– Nej, det vanliga arbetet med att vinterkonservera och vattenkonservera, om man inte har för avancerad apparatur, det klarar de flesta båtägare själva, och likaså tvätta, vaxa och polera och annat grundjobb som är bra att göra innan man ställer undan båten. 

Catarina Hagstrand är noga med att poängtera att det är viktigt att ta hjälp omgående med sådant som man inte kan ordna med själv.

– Om man till exempel vill reparera något som har gått sönder, då ska man nog kontakta någon redan nu och se till att få det utfört nu under vintern, för i vår har alla jättemycket att göra, det är nästa omöjligt att komma emellan.