En mobiltelefon och Pernilla Kjellström och Mikael Karlsson.
Pernilla Kjellström från Nyköpings kommun och Mikael Karlsson från Ung Kraft anordnar ett Hackathon i Nyköping i höst. Foto: Viktor Blomberg/Alexandra Sannemalm/Sveriges Radio.

Hackaton ska göra Nyköping till en smartare kommun

"En mer konkret form av en gammal brainstorming"
1:42 min

Det är dags att bli bättre på att hitta digitala lösningar på olika samhällsproblem. Det menar Nyköpings kommun och föreningen Ung Kraft.

I höst satsar kommunen och Ung Kraft tillsammans på att snabbt hitta lösningar för att göra Nyköping till en mer smart och hållbar kommun.

– Jag tror det finns ett stort behov av att hänga med i teknikutvecklingen och ta vara på intresset som ungdomarna har, säger Mikael Karlsson, verksamhetschef på föreningen Ung Kraft i Nyköping.

Under 24 timmar kommer personer med erfarenhet av programmering, design eller personer helt enkelt tror att de kan bidra med bra idéer att samlas för att tillsammans i grupper komma på en digital lösning av en samhällsutmaning.

– Man kan beskriva Hackathon som en mer konkret form av en gammal brainstorming. Men istället för att bara prata så gör vi faktiskt något. Det kanske mynnar ut i en liten algoritm eller app som går att använda, säger Pernilla Kjellström, näringslivsutvecklare för Nyköpings kommun och hackgeneral för Hackaton.

Nyköpings kommun kommer att presentera ett problem eller en utmaning som kommunen står för. Exakt vad avslöjas först när Hackathon startar, men temat är Smart city – alltså att utveckla en smartare och mer hållbart Nyköping.

På plats på Hackathon kommer även flera IT-bolag att vara. Mikael Karlsson från Ung Kraft tror att det här kan vara ett gyllene tillfälle för företagen att hitta talanger.

– När jag har pratat med en del av IT-bolagen så är det många som ojar sig över att många av deras medarbetare pendlar till Nyköping. De vill ju hitta sin kompetens på orten. Kompetensen finns och på ett hack kan man hitta dessa personer.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".