Undersköterska: Värsta vårdsommaren någonsin

1:56 min

Det har varit en tuff sommar i vården. P4 Sörmland har pratat med såväl patienter som personal som vittnar om en tung arbetsbelastning.

Marina Lundin är undersköterska på Mälarsjukhuset. Hon berättar att det har varit mellan fem och tio överbeläggningar varje dag som hon har jobbat.

– Det är ju rörigt och det blir inte patientsäkert. Det ligger patienter överallt och det är lätt att man missar något, säger Maria Lundin som jobbar som undersköterska på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

När P4 Sörmland besöker avdelningen på Mälarsjukhuset som Marina Lundin jobbar på är det tio överbeläggningar.

Ett rum som fungerade som förråd innan sommaren inhyser nu tre patienter.

– Det är inte anpassat egentligen. Det finns inte lampor vid alla salar och det finns inget rinnande vatten så att man kan tvätta händerna, säger hon.

På flera andra ställen har små rum som brukar användas för anhörigträffar gjorts om till vårdplatser. I ett av rummen ligger Ulla Olsson. Hon har diabetes och kom in på sjukhuset för en vecka sedan.

– Jag var ju nära på att inte få läggas in eftersom det var så fullt, så jag fick nästan bli lite arg och efter ett tag fick jag komma in. Då var det här det enda rummet som var ledigt, säger Ulla Olsson.

Redan inför sommaren var det en brist på sjuksköterskor och landstinget har haft flera olika försök för att lösa bemanningsfrågan under sommaren. Flera undersköterskor anställdes och landstinget satsade exempelvis på vårdnära service, där personer utan medicinsk utbildning anställdes för att avlasta sjuk – och undersköterskor med exempelvis matservering och att städa sängar.

– Det har avdelningarna varit väldigt nöjda med. Det har varit en av de räddande faktorerna i sommar, säger Maria Söderkvist, divisionschef på Medicinsk Service.

Hon säger att sommaren har varit tuff men hanterbar. Men håller med om att det har varit mycket överbeläggningar.

– Det stämmer. Det har varit höga beläggningar. Den beläggning som har varit i Nyköping i sommar ser vi aldrig i terminerna, säger hon.

Enligt Marina Lundin har sommaren varit den värsta på sjutton år.

– Det här är det stressigaste året, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista