Spricka i byggnaden på Gripenskolan i Nyköping.
I veckan hittades sprickor i byggnaden på Gripenskolan i Nyköping. Foto: Katarina Wahlström

Veckan som gått - på 5 minuter

Terminen har börjat utan förskollärare och Sörmlands Sparbank hamnade i blåsväder
5:21 min

Eftermiddag i P4 Sörmland med Katarina Wahlström sammanfattar vecka 35.

I veckan rapporterade P4 Sörmland om bristen av förskolelärare i länet. Bara i Eskilstuna har man 80 lediga tjänster. Skolverket rekommenderar att två av tre anställda ska vara utbildade förskollärare, vilket de flesta kommunerna har som mål men det är det ingen som klarar. Vi hör Elsmarie Liinanki som är förskollärare i Eskilstuna som ibland varit ensam utbildad på två avdelning samtidigt. Hon säger att det blir för mycket att klara själv.

Mobbning är den vanligaste orsaken till att unga väljer att hoppa av gymnasiet. Regionförbundet Sörmland har med hjälp av Europiska socialfonden satsat på att fler unga ska avsluta sina gymnasiestudier i projektet #jag med. Alexandra Gustavsson och Erik Sohlen som nu läser in gymnasiet på Åsa Folkhögskola i Sköldinge berättar varför de hoppade av.

I veckan beslutade skolledningen tillsammans med huvudskyddsombud och facket att stänga delar av Gripenskolan i Nyköping. Orsaken är sprickor som uppstått i byggnaden som ligger i anslutning till det bygge av nya skollokaler som sker på Gripenområdet.

– Jag vill inte att vi har någon verksamhet här för än vi får garantier för att det inte händer någonting, säger Per Hultberg som är huvudskyddsombud på Gripen.

Sörmlands sparbanks tidigare vd Joacim Lindgren nu utreds för trolöshet mot huvudman, misstänkt för att ha använt bankens pengar för privat bruk, så här sa en av bankens kunder. Styrelseordförande i sparbanken Sven-Olof Carlsson ser mycket allvarligt på saken. Han menar att det inte har funnits några tidigare signaler om det här, utan först i den interna revisionsrapporten.

Programpunkten Mat med Malin handlade den här veckan om surströmming. Till programledare Urban Hedqvists improviserade surströmmingslunch hade Malin Randeniye tagit med sig sin 5,5-åriga dotter Ida.

Vi träffade 82-årige Oxelösundaren Sven Östensson som i början av sommaren satt på en restaurang och käkade när han fick ett oväntat telefonsamtal.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".