Viking Jonsson.
Regionförbundets ordförande, socialdemokraten Viking Jonsson, tror att den nya Storsvelanadsregionen blir verklighet. Foto: Katarina Larsson/Sveriges Radio.

Ödet för Storsvealands län avgörs nu i kommuner och landsting

Viking Jonsson (S): Det finns en majoritet för att genomdriva det här
1:24 min

De närmsta veckorna är något av vinn eller försvinn för planerna på ett nytt Storsvealands län, för nu ska de lokala politikerna ta ställning till förslaget.

De närmaste veckorna ska politikerna i länets kommuner och landstinget ta ställning till hur de ser på förslaget med ett nytt storlän där Sörmland ska ingå tillsammans med ytterligare fem län. Och trots den kritik som funnits är regionförbundets socialdemokratiska ordförande Viking Jonsson övertygad om att förändringen kommer bli av.

– De signaler vi har upplevt tyder på att det finns en majoritet för att man ska kunna genomdriva det här förslaget, säger Viking Jonsson.

Civilminister Ardalan Shekarabi har drivit frågan om behovet av större regioner och två utredare föreslog i somras att till att börja med tre regioner ska kunna starta efter nästa val.

En av dem ska heta Svealands län med Sörmland, Örebro, Västmanland, Dalarna, Gävleborg och Uppsala.

Landets kommuner och landsting och andra remissinstanser ska lämna sina synpunkter till regeringen senast den 6: e oktober, och regeringen har sen möjlighet att lägga ett lagförslag som kan klubbas av riksdagen till våren.

Blir det hela inte av, kommer Sörmlands landsting sannolikt ändå bli en region, enligt Viking Jonsson.

– Då kommer man säkert att fundera på om man ska bilda en egen region precis som Östergötland har gjort och Örebro och Uppsala och Västmanland. Men vi tror att det blir de här tre regionerna som får starta år 2019, säger Viking Jonsson. Mer om Regionfrågan - P4 Sörmland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".