Glädjespridare sökes i Katrineholm

1:12 min

När tekniska förvaltningen i Katrineholm rekryterar nya medarbetare så är förmågan att sprida glädje en av de viktigaste egenskaperna som efterlyses.

Så när kommunen nu går ut i annonser så är det just glädjespridare man söker efter, och det kan gälla allt från medarbetare i de kommunala köken till systemförvaltare och växeltelefonister.

Glädjespridande kock, systemförvaltare och växeltelfonist, ja så ser några rubriker ut i jobbannonser från service- och teknikförvaltningen i Katrineholm.

Vilken egenskap som ska efterfrågas kom man på genom att de anställda på förvaltingen fick lista tre saker de önskar hos en kollega och då var det glädjespridare som kom högst upp. Och nu finns det alltså med när nya medarbetare ska rekryteras.

Enligt kommunens service- och teknikförvaltningschef, Magnus Gustafsson, så är det här ett initiativ både för en bättre arbetsplats och för en god interaktionen med invånarna.

– Katrineholms kommun är ju precis som alla andra kommuner drabbade av hög sjukfrånvaro och arbetsglädje, att man har roligt på jobbet, är ett motmedel. Men det handlar naturligtvis inte om att man ska gå och skratta hela dagarna, utan vilken energi man förmedlar i sitt jobb och hur man bemöter medborgare och gäster, säger Magnus Gustafsson. 

Men vad som krävs för att ses som glädjespridare är inte helt tydligt.

– Det blir en subjektiv bedömning, det är väldigt svårt att göra såna bedömningar på rena fakta. Det är referenstagning, hur man beskriver sig själv och sättet man presenterar sig själv i en intervju, som blir avgörande, säger Magnus Gustafsson.

Intresset för att bli den glädjespridande kocken eller systemförvaltaren o växeltelefonisten är enligt Magnus Gustafsson stort. Och att efterfråga den här typen av egenskap har väckt reaktioner.

– Fast bara positivt, det väcker nyfikenhet, många vill ju veta vad menar ni med glädjespridare. Och vi har rekryterat glädjespridande parkarbetare, och glädjespridande anläggningsarbetare, vad kan det var? Totalt sex, sju stycken, säger Magnus Gustafsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista