Göran Amnegård
Göran Amnegård driver Blaxta vingård. Foto: Titti HIldebrand/Sveriges Radio.

Rekordskörd av vindruvor väntar på vingård utanför Flen

"Vi kommer att skörda före fransoserna"
2:18 min

Det ser ut att bli en rekordskörd av vindruvor inom någon vecka på vingården Blaxta gård utanför Flen. Det beror på den varma våren och sommaren, säger Göran Amnegård, som driver vingården sedan 16 år tillbaka.

Vingården omfattar 2,5 hektar med ädla druvsorter som Vidal, Chardonnay, Merlot och Cabernet Franc. Själva fabriken är inrymd i en 1600-tals ladugård och på gården finns också en 1500-tals vinkällare.

Om en vecka är det dags att skörda en del av druvorna och Göran Amnegård förklarar vad som har lett fram till den fina skörden:

– Först och främst har vi haft en fantastisk vår. Utöver varma dagar så var det också varmt på nätterna, så blomningen inträffade tidigare än normalt. Sen var det en fantastisk sommar, vi hade väl en eller två regndagar i juli månad. Druvorna trivs när det är torrt och det gör att de utvecklar väldigt mycket socker och mognar bra.

– Vi kommer faktiskt att skörda Merlotdruvorna 10-12 dagar före fransoserna i år och det tror jag aldrig har hänt någon gång i mannaminne, att vi i Sverige kan skörda före Frankrike.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".