Mats Andersson, krögare i Eskilstuna. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
Mats Andersson, krögare i Eskilstuna, välkomnar förslaget om uteservering åretrunt.. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Uteservering året runt i Eskilstuna

Mats Andersson, krögare: Det skulle spara väldigt mycket för restaurangen
1:35 min

Uteservering året runt kan bli en verklighet i Eskilstuna. På tisdagen klubbade kommunstyrelsen igenom ett förslag från Liberalernas Jan Svensson. 

I dag får restaurangerna i Eskilstuna bara ha uteservering mellan första april och sista september, men det finns inga nationella regler som hindrar uteservering även resten av året.

I exempelvis Stockholm tillåts uteservering på vintern redan idag.

Mats Andersson driver restaurang i Eskilstuna. Han sa inför kommunstyrelsens beslut, att uteservering året runt skulle underlätta mycket för honom.

– Markiserna vi bygger upp kostar runt 50 000 kronor att ta upp och ner varje år. Plus att det sliter väldigt mycket att ta ner dem. Så det skulle spara väldigt mycket för restaurangen, säger Mats Andersson.

Nu har Eskilstuna kommun har utrett frågan kommunstyrelsen fattade under eftermiddagen beslut om se över rutinerna för uteservering och gav sitt godkännande till en försöksverksamhet på ett år - som sedan ska utvärderas.

Eva Karlsson är representant för Trygga Eskilstuna, det lokala brottsförebyggande rådet.

Organisationen tror att mer liv och rörelse vintertid kan öka tryggheten i stan.

– Jag säger inte att det kommer minska brottsligheten. Men det kan vara så att med fler ögon möjliggör man inte för gärningsmän och gärningskvinnor att begå brott, säger Eva Karlsson.

Miljö- och räddningstjänstnämnden har invänt och menar att uteservering året runt kan bidra till mer buller för dom som bor i restaurangområdena.

Men det argumenten håller inte, tycker restaurangägaren Mats Andersson.

– Så det är okej att bullra på sommaren men inte på vintern? Jag tror snarare det blir mindre på vintern, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".