Säljakt en politisk fråga

Den planerade avskjutningen av de kustnära sälarna i Nyköping är en fråga som känslomässigt berör många nyköpingsbor och nu har det också blivit en politisk fråga.
Miljö- och naturintresserade kan idag med lite tur få syn på säl utan att bege sig särskilt långt från centrum. Miljöpartiet protesterar mot den planerade säljakten, medan de styrande socialdemokraterna accepterar att sälarna skjuts. Samtidigt vill partiet gärna ha beröm för att miljön nu är så bra att sälarna kommer ända in mot land. Länsstyrelsen vill ha skyddsjakt på dom kustnära sälarna för att dom stör fisket. Och det är inget som socialdemokraternas Saga Britt Landelius har några invändningar mot, även om hon inser konsekvenserna. Miljöpartiet å andra sidan tycker att det är fel att skjuta sälarna det säger Maria Wetterstrand som är partiets riksdagsledamot i Sörmland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".