Mjölkpaket på marken vid återvinningsstation. Foto: Linnéa Wannefors
1 av 3
Nedskräpningen vid länets återvinningsstationer ökar. Foto: Linnéa Wannefors
Skräp vid återvinningsstation. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
2 av 3
Måndagar är värst, då har folk lämnat grovsopor och hushållssopor under hela helgen. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
Karin Svedberg. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
3 av 3
Karin Svedberg är miljöinspektör i Katrineholmskommun. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.

Återvinningsstation i Katrineholm dras in

Kurt från Katrineholm: Vi har väntat länge på att de ska stänga
1:29 min

Att slänga grovsopor vid de lokala återvinningsstationerna i bostadsområdena är förbjudet och betraktas som nedskräpning. I Katrineholm stängs nu en återvinningsstation eftersom folk inte följer reglerna. 

– Vi har väntat länge på att de ska stänga här för det ser för jävligt här, särskilt på måndagmorgnar, säger Kurt.

De 138 återvinningsstationer som finns i länet är till för att pappersförpackningar, plast och glas i olika färger. Men vid så gott som alla slängs även grovsopor i form av bildäck, mattor, slakt- och restaurangavfall och möbler.

Solen lyser igenom de täta bladverken som omger Lyktans återvinningsstation när P4 Sörmland besöker Katrineholm.

Där står sex gröna containrar uppställda, redo att ta emot pappers- och plastförpackningar och glas i olika färger. För dagen är det relativt rent, bara en stor plastkartong har lämnats bredvid. Men problemen vid stationen har nu blivit så stora att stationen dras in.

– Det brukar vara väldigt skitigt här, massor med saker som ska vara på tippen istället, säger Lena. 

Uppdraget för grov- och hushållssopor ligger på kommunerna, men för förpackningsavfallet ansvarar FTI Förpacknings- och tidningsinsamlingen, och de sköter det här för större delen av Sverige.

– Vi på kommunen har ju ett visst tillsynsansvar över de här återvinningsstationerna i och med att vi har markupplåtelser för stationerna och det gäller att vara lyhörda när det inte fungerar, berättar Karin Svedberg, miljöinspektör i Katrineholm.

För att lyfta frågan och skapa medvetenhet kring återvinningsstationernas syfte och funktion genomförde man ett informationsprojekt i Katrineholm under sommaren.

Under projekttiden åkte en anställd runt och informerade och kontrollerade de 16 återvinningsstationerna i Katrineholms kommun.

– Resultatet och slutsatsen har blivit att det inte är ett problem man kan informera bort, vår informatör lämnade inte ut ett enda informationsblad om hur man sorterar, utan det här handlar om medvetna handlingar, konstaterar hon.

Förutom att informera om hur man sorterar bestod även uppdraget av att samla in verksamhetsuppgifter och personuppgifter mot de som slängt fel saker – för att lämna grovsopor vid återvinningsstationerna är ett brott mot miljöbalken och straffas med böter.

– Det har resulterat i 60 skrivelser, fem debiteringar för verksamhetsavfall som vi har hittat – och då får de en faktura på vad det kostat att städa upp deras felsorterade avfall – och sedan är det även tre polisanmälningar mot privatpersoner, summerar Karin Svedberg det informationsprojekt som pågått under sommaren.

Men trots den intensiva satsningen blev förändringarna vid Lyktans återvinningsstation små. Varje gång stationen kontrollerades under projekttiden uppskattades mellan 25 och 800 kilo hushålls- och grovsopor felaktigt ha lämnats där. Och därför tvingas Förpacknings- och tidningsinsamlingen dra in återvinningsstationen.

Katrineholms kommun är långt ifrån unikt när det kommer till nedskräpning vid återvinningsstationer, och också på flera andra håll har stationer behövts dra in för att man inte kommer till rätta med problemen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".