En router vid en dator. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Bredbandspengarna från regeringen räcker inte, enligt länsstyrelsen. Foto: Foto: Claudio Bresciani/TT.

Regeringens bredbandssatsning räcker inte till Sörmland

Jan Peterson, länsstyrelsen: Vi har räknat ut att vi hade behövt ca 250 miljoner
1:22 min

Den extra satsning på utbyggnaden av snabbt internet - fiberbredband - på landsbygden som regeringen tillsammans med vänsterpartiet föreslår i höstbudgeten skulle innebära att Sörmland får ytterligare cirka 25 miljonerna kronor om fördelningen sker som tidigare.

Satsningen är något Länstyrelsens bredbandskoordinator Jan Petersson ser väldigt positivt på.

– Det är naturligtvis väldigt välkommet. Jättebra att regeringen uppmärksammar det stora behov som finns, inte bara i Sörmland utan i de flesta av Sveriges län.

Men det räcker inte hela vägen?

– Nej det kommer det inte göra. Vi har räknat ut att vi hade behövt ca 250 miljoner för att kunna bevilja alla ansökningar som kom in.

Det handlar om 850 miljoner som regeringen vill fördela över Sverige. Tidigare har Sörmland blivit tilldelade 113 miljoner och hittills har 70 av dem delats ut till totalt fem projekt.

Men det var över 30 föreningar som ansökte om pengar. En av dem som inte blev beviljade var Sköldinge Lerbo fiber och så här sa en av deras representanter Gudrun Lindwall den 14 juli.

– Ja, naturligtvis finns det en besvikelse för vi har också lagt ner otroligt mycket jobb.

Vilka som blir beviljade nu återstår att se då det inte räcker speciellt långt varken med dom 40 miljoner som finns kvar eller dom 25 nya som är på ingång.

– Det skulle innebära ca 65 miljoner.

Hur mycket skulle det räcka till?

– Mellan 3 till 5 projekt kanske.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".