Skräp vid återvinningsstation. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
1 av 4
I sopsäckar vid återvinningsstationen ligger verksamhets- och restaurangavfall, något som Samhalls miljövårdare William Polvi måste städa upp. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
Thor Kristoffersson fotar hur det ser ut. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
2 av 4
När Samhalls miljövårdare Thor Kristoffersson kommer till en återvinningsstation dokumenterar det hur det ser ut. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
Matavfall. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
3 av 4
Matavfall som dumpats. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
Kläder på marken vid Stenby återvinningsstation. Thor Kristoffersson plockar upp dem. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.
4 av 4
Samhalls miljövårdare Thor Kristoffersson plockar upp de kläder som dumpats vid Stenby återvinningsstation. Foto: Linnéa Wannefors/Sveriges Radio.

Nedskräpningen ett samhällsproblem

Regionchefen: Vi vet inte vad vi ska göra
3:43 min

Nedskräpningen vid återvinningsstationerna har ökat markant de senaste åren. De insatser som görs räcker inte till för att få stopp på problemet.

– Vi håller på att se över den här situationen eftersom det har eskalerat rätt rejält det sista året. Det är som vanligt delvis en kostnadsfråga, delvis, berättar Jenny Randborg, regionchef FTI Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

I stället för att lägga pengar på att städa upp vid återvinningsstationerna skulle kostanden kunna läggas på att sätta upp belysning eller göra området runt stationen trevligare.
 
Men det drabbar inte bara städnings- och tömningsföretaget, utan även konsumenterna i det långa loppet.

– Vi måste ju samla in förpackningarna och kostnaden för det tas ju ut av de som köper förpackningarna. På sikt kan alltså även förpackningskostnaden öka, vilket naturligtvis tas ut på dig och mig som köper förpackningarna.

Tillsammans med Katrineholms kommun genomförde de ett informationsprojekt under juli och augusti för att öka informationen om hur man sorterar.

Inget papper delades ut, ingen behövde hjälp, och det var heller ingen som dumpade något så länge någon stod vid stationen. Ändå såg det likadant ut nästa morgon.

Om inte informationsinsatser hjälper, vad skulle då hjälpa?

– Det är ju redan olagligt att skräpa ner, problemet är att det inte finns några resurser i samhället i dag som kan hjälpa till att se efter det här. Det prioriteras inte så högt, men det kanske det borde, säger Jenny Randborg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".