Mälarsjukhuset. Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio.
Mälarsjukhuset. Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio.

Moderaterna: Sjukhus i Sörmland hotas av nedläggning

Monica Johansson (S): Det finns ingen anledning till oro
1:47 min

Moderaterna i Sörmlands landsting befarar att minst ett av Sörmlands akutsjukhus läggs ner om den nya regionindelningen i Sverige blir verklighet 2019.

Om regionutredningens förslag går igenom ska Sörmland slås ihop med fem andra län och även sjukvården berörs.

Gabriel Wickström, sjukvårdsminister, har tidigare sagt till tidningen Dagens Medicin att han anser att det finns för många akutsjukhus i landet.

På sjukvårdsministerns bord ligger just nu två tunga utredningar. Den ena är Göran Stiernstedts utredning ”Effektiv vård”. En utredning som Gabriel Wikström hyllar samtidigt som han tvekar inför flera av de skarpa förslagen. Till exempel förslaget att dela primärvården i två delar där den ena delen enbart ska fokusera på de mest sjuka äldre, skriver tidningen.

– Där har vi inte bestämt oss än. Däremot så tror jag att nu handlar det om att se på vilka sätt man kan bygga ut primärvården och delvis flytta resurser från de stora sjukhusen till primärvården. Prio kommer nog inte i första hand att vara att dela upp primärvården, även om jag inte på något sätt avfärdar den tanken, säger Gabriel Wikström (S) till Dagens Medicin.

Moderaterna befarar att det får stora konsekvenser för sjukvården i Sörmland. 

– Just utifrån att man har sagt att vi har för många akutsjukhus så det kommer att bli att vi får lägga ner ett eller två sjukhus, säger Helena Koch, ledamot i landstingsfullmäktige för moderaterna.

Men Monica Johansson, socialdemokrat och ordförande i landstingsstyrelsen i Sörmland avfärdar oron.

– Det finns ingen anledning till oro. Sjukvården är viktig för oss alla, säger hon.

Den nya regionindelningen kan blir verklighet redan 2019. Om den blir av tror inte Monica Johansson att ett regionfullmäktige kommer att finnas i Sörmland. Men det behöver inte betyda att sörmlänningar får mindre möjlighet att påverka:

– Även om fullmäktige finns långt bort kommer ju medborgarna ändå att kunna ha kontakt med sina lokala företrädare som representerar Sörmland i ett regionfullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".