Monica Johansson, (S) landstingsstyrelsens ordförande
Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Stor sörmländsk splittring kring ny länsindelning

Monica Johansson (S) landstingsstyrelsens ordf: Om vi väntar till år 2023 så lägger vi en våt filt över hela organisationen
2:33 min

Det finns ingen bred samsyn när den nya regionindelning diskuteras i landstingsstyrelsen idag. Inte ens den styrande koalitionen är enig.

Den nya regionbildningen där ett Storsvealand med sex län från Sörmland i syd till Dalarna och Gävleborg i norr föreslås ersätta dagens landsting, diskuteras idag i landstingsstyrelsen.

En ny regionindelning bli avgörande för en mängd frågor för en lång tid framöver, men partierna i landstinget är splittrade och det är långt från någon bred uppslutning bakom förslaget att godkänna ett remissvar som ger grönt ljus för en storregion.

Inte ens den styrande koalitionen är enig eftersom Liberalerna säger definitivt nej. Men enligt landstingsstyrelsens ordförande socialdemokraten Monica Johansson så ser det olika ut i alla de tillfrågade länen.

– Tittar man på Sörmland specifikt så ser det ut så, men går vi till Liberalerna i Uppsala till exempel så säger de ja, där säger alla partierna ja, även Moderaterna. Så det ser väldigt olika ut, säger Monica Johansson.

Men varför är det så bråttom, varför inte ha ett val och låta väljarna säga sitt?

– Ja, bråttom och bråttom, det är så här att om man väntar till år 2023 så tror jag personligen att det blir som att lägga en våt filt över hela organisationen. Man får svårt att fatta beslut, för vad ska hända år 2023? Man kanske undanlåter att fatta beslut som man behöver för att man tänker att det kan nån annan göra 2023, säger Monica Johansson.

Landstingen och länen är för små för att klara framtidens utmaningar för sjukvård, arbetsmarknad och kollektivtrafik och behöver gå ihop för att kunna svara mot utvecklingen i storstadsregionerna, det är några av de bärande argumenten för en ny regionindelning.

Och det som nu kan komma att ersätta landstingen för invånarna i det dryga 60-tal kommuner som berörs är det nya Storsvealand, med Sörmland, Örebro, Västmanland, Uppland, Gävleborg och Dalarna.

Frågan är brännande het - just nu ger landstingen och kommunerna sin syn på det som blir styrande inom en mängd områden under lång tid - den länsindelning vi har idag har överlevt i mer än 380 år.

Men trots det så finns det alltså ingen bred enighet bland politikerna i landstinget kring det remissyttrande som kommer upp till beslut i landstingsstyrelsen idag, och som sen ska skickas till regeringen.Till och med den styrande koalitionen är splittrad.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centern är för, liksom stödpartiet Vänsterpartiet medan Liberalerna är emot.

Enligt Liberalerna skulle vi här få höjd skatt för att finansiera en sänkning i Dalarna.

En oro för att akutsjukhusen blir för många och att några hotas av nedläggning är andra argument i debatten.

Moderaterna, Vård för pengarna och Sverigedemokraterna säger också nej till det liggande förslaget, medan Kristdemokraterna enligt landstingstyrelseledamoten Marie-Louise Forslund Mustaniemi ännu inte bestämt sig och avstår från att rösta idag.

Enligt flera partier i landstinget bör väljarna få avgöra frågan i nästa val, vilket i så fall innebär att en ny regionen kan bli verklighet först år 2023 och inte 2019 som först föreslagits.

Och det är rimligt, menar de Nyköpingsbor vi talat med.

– Jag tycker att vi ska vara med och bestämma, inte bara de som sitter därovanför, säger exempelvis Monika Hultberg. Och Stig Larsson håller med.

– Det ska nog vara ett val tycker jag, säger han.

–Jag tycker att väljarna ska få säga sitt, jag tycker att det är en medborgarfråga, säger Karin Thelander.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".