Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
slutbetyg gymnasiet
Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio

Strängnäs söker upp elever utan slutbetyg

Studievägledare: Vi ska rädda så många som möjligt
0:59 min

Sociala medier, hemsidor och personliga utskick. Så arbetar många kommuner för att nå de som berörs av att betygsskalan ändras vid årsskiftet och behöver komplettera på komvux för att få ett slutbetyg.

I Strängnäs så vände man sig till gymnasiet för att få en lista över vilka som saknade slutbetyg sedan några år tillbaka. 

– Så skickade vi ett formellt brev till dem att de skulle kontakta oss om de var intresserade. Det var rätt så många som hörde av sig, en del hoppade på och en del tackade nej, säger studie- och yrkesvägledare Helena Westh på vuxenutbildningen.

I Katrineholm och Vingåker har man satsat på att nå de som saknar slutbetyg. Något som resulterat i ett ökat söktryck och att man har en studievägledare som just nu enbart jobbar med dom eleverna. I Flen jobbar man också på ett liknande sätt. Där har man haft extra studievägledare på plats på vuxenutbildningen som skickat personliga brev till dom som berörs, även personer som flyttat till andra kommuner. I Eskilstuna och Gnesta har man ingen speciell satsning på att få ut informationen nu, mer än att informera på kommunens hemsida.

En kommun som helt saknar information i sina egna kanaler är Trosa.
För den som är bosatt där och är intresserad av att läsa upp till ett slutbetyg på komvux får vända sig till Campus Nyköping.

Helena Westh tror att variationen mellan kommunerna och hur man satsar beror på hur skolledningen ser på frågan.

– Jag har haft en rektor som är engagerad. Han har sagt att det här måste ni satsa på. Ni måste hitta en bra plan så vi kommer åt så många som möjligt, så vi kan rädda så många som möjligt.

Även om det går att läsa mot en gymnasieexamen istället efter årsskiftet, så kan det ta mycket längre tid för den som hamnar i skarven och tappar poäng då en del kurser tagits bort. Så ju fler som läser upp sin betyg nu, desto bättre tänker man i Strängnäs.

– Ska man läsa om stora delar av gymnasiet är det inte speciellt samhällsekonomiskt, än om man läser in några kurser och får sitt slutbetyg, säger Helena Westh.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".