rökning, barn
Foto: Jessica Gow/Izabelle Nordfjell/TT

Rökning bland småbarnsföräldrar fortsätter att minska

Andelen nära att halveras på femton år
1:36 min

Andelen spädbarn som utsätts för tobaksrök fortsätter att minska, visar nya siffror från Socialstyrelsen. Men det är stor skillnad hur stor andel småbarnsföräldrar som röker i olika delar av landet. 


På barnavårdscentralen i Axelsberg utanför Stockholm är Sofia Werre Allén på besök med sin son Fabian som är tre månader gammal.

– Man önskar ju att trenden fortsätter. Jag skulle själv inte vilja utsätta mitt barn för rökning eller ha någon i närheten som röker, säger Sofia Werre Allén.

Till BVC i Axelsberg har också Jimmy Borg kommit, tillsammans med Karolina Huggare och barnen Alfred, åtta månader, och Ebba, två år.

– Folk blir mer hälsomedvetna, tror jag, säger Jimmy Borg.

Socialstyrelsen har undersökt spädbarnsföräldrars rökvanor sedan 1999 och då levde 19 procent av alla åtta månader gamla barn i familjer där någon rökte.

År 2014 hade andelen nära nog halverats och sjunkit till elva procent, visar den statistik som presenterades i dag. Vid barnavårdscentralerna frågar man de nyblivna föräldrarna om deras rökvanor, något som ligger till grund för Socialstyrelsens statistik.

Variationerna är stora över landet och bland mammor är rökning under spädbarnstiden vanligast i Blekinge och Sörmland. Lägst andel rökande mödrar finns i Västerbotten, Stockholm, Jämtland och Uppsala, berättar Karin Gottvall som är Socialstyrelsens sakkunniga inom området reproduktiv hälsa. Skillnaderna kan bero på befolkningens sammansättningen, uppger hon.

– Genom statistik om gravida kvinnor vet vi också att det är fler av de yngre som röker och bland dem som har lägre utbildning, alltså har grundskoleutbildning som högsta utbildning, säger Karin Gottvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".