Danmarks Nadia Nadim i nickduell mot Sveriges Lisa Dahlkvist under tisdagens EM-kvalmatch i grupp 4 mellan Danmark och Sverige på Viborg Stadion i Viborg, Danmark.
Lisa Dahlkvists Sverige förlorade mot Nadia Nadims Danmark. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Redan EM-klart – då förlorade Sverige

Förbundskapten Pia Sundhage: ”Besviken över att vi gör så enkla misstag”
2:08 min

Sverige med Olivia Schough och Hedvig Lindahl förlorade med 2–0 mot Danmark som är klara för EM. Sverige var redan klart för EM och bjöd på en svag insats mot Danmark och fick dessutom två skador. 

Efter förra veckans 2–1-seger mot Slovakien var Sverige redan klart för EM i Nederländerna, trots att en match återstod.

Den matchen skulle spelas i kväll, borta i Viborg mot Danmark.

Och då fick vi åter se att den gamla klyschan "motivation slår klass" är sann. För Sverige, som saknade bland annat Lotta Schelin och Nilla Fischer, stod inte att känna igen, och förlorade med 0–2 mot ett Danmark, som i och med segern även de säkrade en biljett till EM i Nederländerna nästa sommar.

Det första målet gjordes av Kristianstads Johanna Rasmussen, som bjöds på ett läge efter att Emma Berglund halkat och gett bort bollen till danskan som sköt förbi Hedvig Lindahl i det svenska målet.

– Jag är besviken över att vi gör så enkla misstag. Vi får jobba så vi blir frustrerade i vårt anfallsspel. De enkla misstagen kostar ganska mycket, säger Pia Sundhage till Radiosporten.

Det andra målet kom redan två minuter in i den andra halvleken. En dansk hörna nickades i stolpen, och det svenska försvaret var inte alls på tå på returen utan Nadia Nadim kunde nicka in 2–0, vilket blev matchens sista mål – trots att det danska spelövertaget kanske var värt ytterligare något mål.

– Vi vet att det brukar vara jämna matcher. Nån gång vinner Danmark, men för det mesta vinner Sverige, säger Radiosportens expert Anette Börjesson.

Sverige åkte inte bara på en förlust utan fick även två skador, på Caroline Seger och Lisa Dahlkvist. Seger gjorde illa foten och ska genomgå en röntgenundersökning. Lisa Dahlkvist blev utburen på bår med en knäskada.

– Jag misstänker inte att det är en korsbandsskada för knät kändes stabilt. Vad vi misstänker är en meniskskada eller lättare inre ledbandsskada. Vi behöver gå vidare med en magnetkameraundersökning vilket vi sannolikt kommer göra när vi kommer hem till Sverige, säger landslagsläkare Houman Ebrahimi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".