Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Polis vid dator. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Det kan bli strejk inom polisen i Sörmland

Facket: Det här är ett kaos
2:06 min

Krisen inom polisen förvärras, enligt Polisförbundet som säger att det kan bli strejk.

Krisen inom polisen har blivit alltmer påtaglig i Sörmland under de senaste månaderna, uppger Polisförbundet. Facket menar att missnöjet är stort över både lönerna och hur den stora polisomorganisationen genomförs.

Just nu pågår förhandlingar mellan arbetsgivaren och facket. Kommer man inte överens nästa vecka finns det risk för strejk.

Lars Håkan Skoog är facklig representant för polisområde Sörmland:

– Alltså, det kommer ju inget underifrånperspektiv, som man pratade om när man skulle genomföra den här en myndighetstanken. Det skulle komma underifrån, men det gör det inte i dag, utan våra chefer får också hela handen pekande: det här ska genomföras och det ska vara klart vid det här datumet. Och de är inte beredda, de har inte personal, och personalen är inte förberedd. Så det här är ett kaos, säger Lars-Håkan Skoog.

De är inte beredda, de har inte personal, och personalen är inte förberedd.

Det var förra året polisen gjorde den största omorganisationen på 50 år, och blev en enda myndighet istället för 21 olika. Samtidigt delades Sverige upp i sju polisregioner, där Sörmland ligger i region Öst tillsammans med Östergötland och Jönköpings län.

Nationellt sett har polisens uppklarningsstatistik av brott dalat och allt fler poliser väljer att sluta. I region Öst kan man inte se någon drastisk förändring i uppklarningsstatistik, men uppsägningarna har ökat det senaste året, från två 2015 till nio hittills i år.

Uppsägningarna har ökat det senaste året

Enligt Lars-Håkan Skoog handlar det om poliser som väljer att gå tillbaka till ett tidigare yrke eller till en annan myndighet, till exempel Migrationsverket, där de får en bättre lön.

Just nu pågår förhandlingar mellan polisledningen och facket på central nivå. Polisförbundet kräver ett större inflytande i beslutsfattande och högre löner.

När Sveriges inrikesminister Anders Ygeman besökte Fröslunda i Eskilstuna i tisdags kommenterade han läget så här:

– Vi har haft ett förhöjt terrorhot. Vi har första gången på tjugo år haft gränskontroll. Det samtidigt som vi gjort den största polisreformen sedan 60-talet. Det är klart att det har varit stora påfrestningar på svensk polis. Och det har gjort att vi inte har fått ut det som vi önskat av den nya reformen.

Vi har inte fått ut det som vi önskat av den nya reformen

Nu gör sig Polisförbundet redo för konflikt, eventuellt strejk eller övertidsblockad, hur ser du på den här situationen?

– Jag hoppas naturligtvis att vi inte kommer att hamna där och det utgår jag från att Polisförbundet också hoppas att vi inte gör. Jag är glad att vi kunnat presentera ett rejält tillskott till svensk polis, som gör att vi både kan förbättra arbetsmiljö och arbetsvillkor och anställa väsentligt fler poliser.

Men trots ett tillskott på två miljarder kronor den närmaste fyra åren tror Lars-Håkan Skoog på Polisförbundet att det inte går att undvika konflikt.

Det blir en konflikt. Det är min totala övertygelse.

– Det blir en konflikt. Det är min totala övertygelse. Vad det innebär, det vet vi inte. Det kan vara övertidsblockad, det vara andra saker. Tyvärr tror jag att det kommer att bli så. Och ingen tycker att det är bra, säger Lars-Håkan Skoog.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".