Polisbil. Foto: Ida Lindhagen/Sveriges Radio.
Foto: Ida Lindhagen/Sveriges Radio.

Mikael Backman, polischef: Läget är besvärligt

Mikael Backman, polisområdeschef: Ordet kaos vill inte jag använda
9:40 min

Regeringen tillför resurser nu till polisen, två miljarder de närmaste fyra åren, med målet att anställa fler poliser. Mikael Backman, polischef, säger att läget är besvärligt, men vill inte kalla det för kris. 

– Ordet kris är ett väldigt starkt ord, men vi har en besvärlig situation inom svensk polis och den besvärliga situationen återfinns också delvis i Sörmland. Vi har ett allvarligt läge, säger Mikael Backman, polisområdeschef i Sörmland säger så här om läget inom polisen

Polisen är inne i ett stort förändringsarbete, det är personalbrist och brist på resurser och det finns en oro bland de anställda, men kris och kaos är inga ord som han vill använda för att beskriva läget.

– Ordet kaos vill inte jag använda i det här sammanhanget i vart fall inte för Sörmlands räkning. Jag tycker vi har en förhållandevis stabil situation i Sörmland, den är under kontroll just nu, i alla fall när det gäller resurser, men den är inte betryggande. Reformens hela syfte är att jobba underifrån med ett medarbetardrivet perspektiv och det syftet är kvar. Men man sorterar inte äpplen och päron. Just nu befinner vi oss i ett läge där vi ska genomföra en nationell omorganisation och vissa beslut är fattade på ett tidigt stadium om hur den ska se ut och det ska vi göra tillsammans och där finns ett ganska litet utrymme att påverka utifrån ett medarbetarperspektiv. Däremot måste vi utveckla mera i arbetet i vardagen, det operativa arbetet, att få medarbetarna att få mer inflytande i vardagen. Situationen r besvärlig.

Regeringen tillför resurser nu till polisen, två miljarder de närmaste fyra åren, med målet att anställa fler poliser.

– Vi har begärt ett resurstillskott. Det är nödvändigt för att skapa en stabilitet. Den här organisationen tror jag kräver mer resurser än vad vi räknade med från början

Vad säger du om eventuell strejk?

– Jag har en stark förhoppning om att arbetsgivaren och förbundet ska komma överens. Gör vi inte det har vi en besvärlig situation, med missnöjesyttringar, men jag känner mig trygg att staten inte kommer att tillåta allt för vidlyftiga stridsåtgärder som kan påverka samhället och medborgarna. Om det skulle uppstå en konfliktsituation är vi bra på att prioritera och samordna resurser för bästa ändamålsenliga syfte.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".