Namninsamling för Torshällas självstyre.
Namninsamling för Torshällas självstyre. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio

Utredning om Torshälla väcker debatt

Idag samlade Miljöpartiet och Vänsterpartiet i Eskilstuna in namnunderskrifter på Östra torget i Torshälla mot kommunens utredning om Torshälla stadsförvaltning. Men bilden av om Torshällaborna vinner eller förlorar på en förändring går i sär.

Kommunen har genomfört en utredning som föreslår att Torshälla stads förvaltning ska avvecklas och att nämndens inflytande förändras.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet i Eskilstuna anser att förslaget är oacceptabelt och hävdar att ansvaret för de offentliga verksamheterna flyttas längre från dess invånare.

– Verksamheterna i Torshälla präglas redan idag av närhet och korta beslutsvägar men inflytandet kan utvecklas ytterligare. MP föreslår därför att politikerna i Torshälla stads nämnd ska väljas direkt av Torshällaborna, skrev Magnus Arreflod, 2:e vice ordförande i Torshälla stads nämnd i ett pressmeddelande tidigare den här månaden.  

Enligt en utredning ska en del verksamheter, framförallt vård och omsorg och socialtjänst, samordnas med centralorten Eskilstuna för att skapa en likvärdighet i hela kommunen.

Kommunfullmäktige beslutade i november att en utredning skulle göras för att se vad som kan samordnas och bli mer effektivt. Torshälla stads förvaltning avvecklas, men den politiska nämnden ska däremot vara kvar, enligt förslaget, med ansvar för exempelvis gator och parker.

Om Torshälla stads förvaltning läggs ner försämras både service och möjligheten till lokal utveckling och inflytande, menar Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Men kommunstyrelsens ordförande, Jimmy Jansson (S) anser att Vänsterpartiet och miljöpartiet far med osanningar i partiernas kampanj för Torshällas självstyre.

– Det är olyckligt och odemokratiskt. Äldreboenden och skolor flyttar inte från Torshälla för att hyran och lönen betalas från ett konto i Eskilstuna istället för Torshälla. Nämnden kommer att få utökat ansvar inom flera områden som ofta ligger medborgare nära. Inflytandet och självstyret behöver inte minska. Självstyret kvarstår. Alla medborgare ska ha samma kvalitet på välfärden i kommunen. Att som V och MP förorda massiva nedskärningar på Torshälla istället för det vi förordar är extremt anmärkningsvärt, skriver Jimmy Jansson (S) i en kommentar till P4 Sörmland på sociala medier. 

Jansson menar att Vänstern och Miljöpartier förvränger verkligheten.

– Nämnden är kvar och om den fattar beslut, ihop med annan ansvarig nämnd, i frågor som berör det inom Torshällas geografiska områdes så kan det knappast anses vara att ta bort självstyre. Välfärdens närvaro minskar inte. På sin höjd någon administrativ tjänst som kan samordnas. Men dem som möter brukare blir precis lika många i framtiden. Det är att förvränga verkligheten och så falska perspektiv från V:s och Mp:s sida, skriver Jansson i en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".