Fredrik Lundgren (L) landstinsgråd. Foto: Fredrik Blomberg/Sverige Radio.
Fredrik Lundgren (L) landstinsgråd lovar fler vårdplatser. Foto: Foto: Fredrik Blomberg/Sverige Radio.

Fredrik Lundgren om stängda vårdplatser i Nyköping: Allvarligt

Fredrik Lundgren (L): Rent allmänt är läget allvarlig
1:25 min

Landstingsledningen svarar nu på kritiken och oron från moderaternas gruppledare Magnus Leivik, som igår slog larm om att landstinget dragit ner på antalet vårdplatser på intensivvårdsavdelningen i Nyköping från elva till sju på grund av personalbrist.

Landstingsrådet Fredrik Lundgren (L) säger att det handlar om fyra platser som används som extra platser, bland annat för postoperativ vård, vid överbeläggningar på andra vårdavdelningar och inte intensivvårdplatser eller hjärtintensivplatser, men han säger att läget ändå är allvarligt. 

– Rent allmänt är läget allvarligt när det gäller våra överbeläggningar och det är ju det som är bakgrunden till att vi vidtagit åtgärder. Det är naturligtvis inte bra att stänga vårdplatser, men det är inte intensivplatser eller hjärtintensivplatser. Det ökar naturligtvis trycket på andra avdelningar på Nyköpings lasarett och det är naturligtvis inte bra. Det handlar om fyra platser den här veckan.

Men Fredrik Lundgren säger att landstingsledningen genomfört och kommer att genomföra en rad åtgärder.

– Det är ett ansträngt läge och det är därför vi ingått överenskommelsen med Vårdförbundet med väsentligt höjda sjuksköterskelöner och vi kommer från januari omorganisera hur vi tar hand om vårdplatserna och det kommer göras mer lokalt på klinikerna och sedan har vi antagit ett tiopunktsprogram med handlingsplaner som gäller allt från rekrytering, kompetensförsörjning, arbetsvillkor och arbetstider för att komma åt det här för vi ska inte ligga på de nivåer som vi gör nu.

Partierna träffas i veckan och pratar om läget inom vården.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".