En bild på huvudentrén på Höglandssjukhuset. Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
Höglandssjukhuset vill inte anställa en barnmorska som inte utför aborter. Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.

RFSU: Kampanj bakom abortvägrande barnmorskan i Nyköping

Barnmorskan: Borde vara en rättighet
1:46 min

I fallet med barnmorskan Linda Steen, som vägrade utföra aborter vid Nyköpings lasarett så menar Sara Bäckström, förbundsjurist i RFSU, att fallet Steen inte bara är en fråga om en individs rätt att utföra aborter utan att det är ett led i en större kampanj för samvetsfrihet och ett led i att begränsa möjligheten till abort.

– De försöker driva politik i domstolen. Det är personer i abortmotståndet som är med i det här, säger hon till Södermanlands Nyheter

P4 Jönköping rapporterade tidigare att abortmotståndarna i lobbyorganisationen Provita står bakom barnmorskan Ellinor Grimmark som fått mycket uppmärksamhet för sin vägran att utföra aborter i Jönköpings län. 

Ellinor Grimmark gjorde 2014 en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, DO, och anmälan har stöd från stiftelsen och lobbyorganisationen Provita som bland annat är emot abort.

Ruth Nordström är jurist och vd på Provita och hoppas att Ellinors fall kan bli en del i en anmälan som Provita gjort till Europarådets kommitté för sociala rättigheter. Målet är att Sverige ska tvingas införa en samvetsklausul så att vårdpersonal kan säga nej att till utföra aborter.

– Vi är villiga att driva frågan vidare i Europa, sa hon till P4 Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".