En grupp flyktingar sitter utanför Hotell Eskilstuna. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Ny satsning för tryggare asylboenden

Hamad, asylsökande: Jag blir rädd när de dricker, det är inte tryggt då
1:41 min

Nu ska polisen och Migrationsverket göra en gemensam satsning för att öka tryggheten på landets asylboenden. Det här välkomnas av asylboendena.

Polisen tillsammans med Migrationsverket kommer bland annat att kartlägga vilka problem som uppstår på olika boenden.

Hamad Alsarah har bott på Hotell Eskilstuna i snart ett år. Han berättar att det finns några personer som dricker mycket på asylboendet. När de blir fulla kan de vara hotfulla och starta bråk.

 – Jag tror inte att de är dåliga människor, men de mår inte bra. När de dricker ställer de till det för oss andra som bor här. De skrämmer mig. De vet inte vad de gör när de är fulla, säger han.

Sana som bor på samma asylboende har liknande upplevelser.

– Så fort vi hör höga röster måste vi springa in på rummet. Det är inte tryggt här när de är fulla, säger hon.

För att öka tryggheten på asylboenden runt om i landet så gör alltså polisen och migrationsverket en gemensam satsning där man bland annat ska se över vilka problem olika boenden står inför. Det handlar både om situationer som uppstår inne på asylboendena och hot som kan komma utifrån.

Migrationsverket kommer exempelvis utbilda personalen i att förebygga hot och våld, och att inrätta särskilda trygghetsboenden för de som är extra utsatta. Polisen har ansvar över för att ta fram bedömningsgrunder för när man kan sätta in ordningsvakter.

– Bakgrunden är att Migrationsverket har haft ett stort inflöde migranter och att vi ser ett framtida behov av ordning och säkerhetsåtgärder kopplat till boendena.


Annika Eriksson är platschef på Hotell Eskilstuna och hon är glad att den här satsningen görs.

– Det är ju en helt fantastisk satsning. Vi som jobbar med det här ser ju att det behövs, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".