Foto: Henrik Montgomery/TT
Smutsiga kanyler kan ge HIV, hepatit och allvarliga bakterieinfektioner. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Sprututbytesprogram kan starta i Sörmland nästa år

Delade meningar om huruvida sprutbyta är bra eller inte.
1:24 min

Under 2017 vill landstinget starta ett sprututbytesprogram för narkomaner i Eskilstuna. Detta efter att regeringen i går kom med ett förslag om att ta bort kommunernas rätt att sätta stopp utbyte.

Möjligheten att införa ett utbytesprogram har funnits en längre tid har endast sex av Sveriges län startat något. På landstinget i Sörmland har man velat starta ett i Eskilstuna men fått ett nej som svar. Därför välkomnar man detta förslag med öppna armar.

- När det gäller att stötta en mycket utsatt och marginaliserad grupp och förhindra smittspridning framförallt utav hepatit och hiv så vet vi genom en mängd studier både nationella och internationella att det här är ett väldigt bra sätt, säger sjukvårdslandstingsrådet Fredrik Lundgren (L).

Men alla ser inte fördelar. Ove Larsson, chef för länets vårdförbunds behandlingshem Gläntan, har ett 20-tal års erfarenhet av beroendevård och var även själv missbrukare en gång i livet tycker att fria sprutbyten sänder fel signaler.

- Jag kan ju se det här som ett slags medberoende ifrån samhället att hålla människor med rena sprutor, säger Ove Larsson.

I Eskilstuna där landstinget planerar att man ska starta programmet tycker kommunalrådet Jimmy Jansson att det skulle vara bra om kommunens vetorätt försvann men förväntar sig då att landstinget tar ansvaret på största allvar.

- Att dela ut rena sprutor på det här sätt kan ju tolkas som att man delar ut revolvrar till självmordsbenägna människor, men ammunitionen får du fixa själv. Det är ett argument som folk använder och jag förstår den argumentationen. Å andra sidan, är det så att väldigt många i Sörmland smittas på det här sättet, ja då förstår jag landstingets ageranden. Men då vill jag också se att det frigörs resurser för ett förbyggande arbete framöver. Annars har argumentationen inte hållit, säger Jimmy Jansson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".