Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Slottsskolan i Vingåker. Robin Gustafsson/Sveriges Radio.
Slottsskolan i Vingåker. Vingåker är tillsammans med Flen de sämsta skolkommunerna i Sörmland och i landet, enligt Lärarförbundet. Foto: Robin Gustafsson/Sveriges Radio.

Trosa bästa skolkommun i Sörmland - Flen sämsta

Roger Tiefensee (C): Vi har olika förutsättningar
5:09 min

Trosa har utsetts till bästa skolkommun i Sörmland i Lärarförbundets senaste rankning. På andra plats kommer Nyköping och på tredje plats Oxelösund.

– Jag tycker att Trosa är en väldigt välskött kommun, men det är orättvist att jämföra Trosa och Flen för vi har olika förutsättningar vad gäller utbildningsbakgrund på befolkningen som helhet till exempel, säger Roger Tiefensee, (C), ordförande i barn-, utbildnings- och kulturnämnden i Flen. 

Trosa får i årets ranking plats 73 jämfört med 155 förra året av de 290 kommunerna i landet. Nyköping hamnar på plats 120 jämfört med 159 år 2015. Oxelösund har klättrat rejält från plats 271 till plats 180. 

Hur ska Trosa kommun hålla i det här?

– Det är naturligtvis en utmaning i en liten kommun eftersom vi har få elever i varje årskull, men man ska se varje elev och hjälpa varje elev till högre måluppfyllelse. Det är det viktigaste, att alla elever blir sedda i skolan och att man kan prestera utifrån sina egna förutsättningar och att man har bra lärare. Det är a och o, säger Helena Koch (M), ordförande i Humanistiska nämnden i Trosa.

Gnesta tappar 62 placeringar i årets ranking och intar plats 262. Strängnäs tappar också mark från plats 232 till 269. Det samma gäller Katrineholm som tappar från plats 269 till plats 279.

Eskilstuna klättrar nio placeringar till 190 plats.

Vingåker och Flen är de sämsta skolkommunerna och tillhör också de sämsta i landet. Flen ligger på plats 289 och har tappat en placering. Vingåker ligger också dåligt till, men har klättrat från plats 290 till plats 282.

Sammantaget ser resultatet för Sörmland bättre ut i år än förra året. Framför allt har de tre toppkommunerna i länet alla klättrat rejält i årets rankning. Raketen är Oxelösund som förra årets fick plats 271 och som nu har plats 180.

Rankingen bygger på 13 kriterier, bland annat lärartäthet, resurser till undervisningen och elevresultat.

I år presenteras rankningen i ljuset av en skriande lärarbrist och debatter om lärarnas löner. Många kommuner har också gjort stora förändringar i sitt skolväsende för att ta emot många nyanlända elever det senaste året, skriver Lärarförbundet i ett pressmeddelande.

Flen är en av kommunerna i Sörmland som har tagit emot relativt många nyanlända i skolan och det är en utmaning för kommunen. Frågan är hur det har påverkat resultatet i skolan.

– Vår egen, ännu inte offentliga skolstatistik, har vi faktiskt lyckas höja resultaten samtidigt som våra verksamheter tog emot väldigt många och fortfarande tar emot många. Flyktingvågen har inte avtagit vad gäller Flen, säger Roger Tiefensee (C).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".