Åke Broman, Västerås, Camilla Dahlén, Strängnäs, Lars Lagebo, Eskilstuna.
Åke Broman, Västerås, Camilla Dahlén, Strängnäs, Lars Lagebo, Eskilstuna. Foto: Reino Helin, Sveriges Radio.

Räddningstjänsterna i nytt samarbete i Mälardalen

"Ensam är inte stark i det här"
1:44 min

Räddsam Mälardalen heter det nya samarbetet inom räddningstjänsten och omfattar fem kommuner. Alla med en ny gemensam ledningsfunktion i Eskilstuna.

En rapport från myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, slog efter den stora skogsbranden utanför Sala härom året, fast att ledningsfunktionen var för svag under de första dagarna.

Samarbetet mellan de fem kommunerna Västerås, Eskilstuna, Strängnäs, Hallstahammar och Surahammar är ett försök att komma till rätta med det.

– Genom det här ska vi snabbade kunna ha ledningsfunktioner på plats för att sätta igång en större insats, säger Lars Lagebo, räddningschef i Eskilstuna.

En gemensam ledningsfunktion placerad i Eskilstuna bemannas genom skiftgång av personal från alla de tre inblandade organisationerna.

Runt omkring sig har de också räddningschefer i beredskap och andra ledningsfunktioner som snabbt kan kallas samman.

– På så sätt kan vi snabbt ha en organisation för större insatser, konstaterar Åke Broman, räddningschef i Västerås.

Lars Lagebo i Eskilstuna och Camilla Dahlén i Strängnäs kan båda konstatera att när den stor organisation som den i Västmanland kan var för liten så hur ska det då inte vara för Eskilstuna ensamt.

– Ensam är inte stark i de här sammanhangen, konstaterar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".