Nätverk
1 av 2
Aktörer som verkar för att näringslivet i Sörmland ska växa trycker på digitalisering som en väg fram. Men många missar säkerhetsaspekten, menar forskare. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT.
Robin Teigland står på en scen och föreläser framför publik
2 av 2
Robin Teigland föreläste på Sörmlandsdagen Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio

Forskare: Säkerheten vid digitalisering måste tas på allvar

Forskare: Jag tror att det finns en naivitet
1:27 min

Aktörer som verkar för att näringslivet i Sörmland ska växa trycker på digitalisering som en väg fram. Men många missar säkerhetsaspekten, menar forskare som specialiserat sig på cybersäkerhet på forskningsinstitutet Swerea IVF.

– Digitalisering har hänt, och håller på att hända vilket är positivt för många industrier och andra organisationer. Vi på Swrea tycker att en lite brist i det här är att man bara ser det positiva och man tänker inte på riskerna med digitalisering, säger forskaren Hans Grönqvist.

En tydlig risk är att obehöriga kan få åtkomst till system eller känslig information om säkerheten inte tas på allvar.

– Jag tror att det finns en naivitet i det här, att det är jättebra att bara koppla upp saker och ting.

Robin Teigland är professor i företagsekonomi vid handelshögskolan i Stockholm och var inbjuden till Sörmlandsdagen i slutet av september. Under dagen möttes företagare och andra aktörer för att diskutera framtiden för företagen i länet och ledordet för överlevnad var just digitalisering.

– Om de inte anpassar sig, till det nya sättet man skapar värde i samhället, de kommer försvinna. Så det är väldigt viktigt att man hänger med i den här digitaliseringsvågen. Också teknikskiftet och det nya sättet att tänka runt företagande, säger Robin Teigland.

Företagens behov av kompetens inom digitalisering är stor enligt Mälardalen Technology Center, som matchar akademin med företag. Enligt Hans Grönqvist på Swerea IVF så finns kompetensen som behövs för att utvecklingen av digitaliseringen ska ske säkert.

– Många som kan hjälpa industrierna med de här riskbedömningarna. Problemet tror jag snarare är att industrierna inte uppmärksammat problemet, säger Hans Grönqvist.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".