Börje Karlberg
1 av 2
Börje Karlberg var med om en älgkrock för ett par år sedan. Han bröt då bröstbenet och några revben. Foto: Titti Hildebrand.
Varning för älg-skylt. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.
2 av 2
Under höstens älgjakt ökar risken för viltolyckor. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio.

Älgjakten börjar: Eskilstunabo berättar om den svåra olyckan

Drabbad: Det säger poff i vindrutan
1:26 min

Idag inleds älgjakten i Sörmlands län. Jakten ökar risken för viltolyckor. Eskilstunabon Börje Karlborg i älgskadefondföreningen var med om en älgolycka för två år sedan. Han och hans hustru samt två vänner var då på väg hem från en teaterföreställning i Hälleforsnäs.

– När vi kommer ut på väg 53 så kör vi ungefär tre kilometer. Då lutar jag mig fram till hustrun som kör för att säga åt henne att ta det extra lugnt eftersom det är ett viltrikt område. Jag hinner inte säga det förrän det säger poff i vindrutan. Vi har då krockat med en älg som ingen har sett innan. Hustrun skadades svårt med stora ansiktsfrakturer. Själv hade jag brutit bröstbenet och några av revbenen, säger Börje Karlborg i Älgskadefondföreningen

Älgjakten, i kombination med att många bär- och svampplockare letar sig ut i skogarna och att älgarna brunstar, ökar risken för viltolyckor under hösten. Älgskadefondföreningen startar därför idag en insatsvecka i Eskilstuna.

Syftet är att öka medvetenheten bland bilisterna. Redan har ett stort antal viltolyckor inträffat under året. Fram till och med den sista augusti i år rapporterades nästan 1400 viltolyckor till polisen i Sörmland. Det är cirka hundra fler olyckor än samma period förra året.

Rådjur stod för majoriteten av alla olyckor, följt av hjort, vildsvin och älg. Älgar, som kan väga över 500 kilo, och vars långa ben ofta leder till att djuren kastas upp över motorhuven och in i vindrutan eller taket, är extra farliga att krocka med.

För Börje Karlborg och hans sällskap slutade alltså krocken med omfattande personskador, men det är bättre idag.

– Min fru har fått ansiktet lyft två gånger efter olyckan, samt genomfört flera andra operationer. Själv mår jag i dagsläget faktiskt ganska bra.

Tänker du annorlunda idag när du är ute och kör?

– Ja, numera kör jag väldigt sakta, och jag ser till att ha ordentligt ljus på bilen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".