Johan Rocklind, (S) och en karta.
Johan Rocklind, (S) Kommunstyrelsens ordförande Gnesta. Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio och Carto.

Sörmlands kommuner tveksamma till storregion

Kommunalråd i Gnesta (S): Vi har lämnat ett minst sagt kritiskt yttrande med en hel del synpunkter
3:00 min

En klar majoritet av berörda kommuner och landsting är positiva till förslaget om Storsvealand, men kommunerna i Sörmland är mer tveksamma, enligt vår granskning.

KARTA: Så ställer sig din kommun till Svealandsregionen

En klar majoritet av de kommuner och landsting som svarat på regeringens delbetänkande om ny regionbildning är positiva till förslaget om ett Storsvealand bestående av sex län från Sörmland i söder till Dalarna i norr. Det visar den granskning som P4-kanalerna i de berörda länen gjort.

Men Sörmland sticker ut rejält bland de sex länen. Kommunerna här är inte lika odelat positiva som de flesta kommuner i de andra länen enligt vår granskning.

Av de närmare 70 kommuner och landsting som ingår i det tänkta Storsvealand så säger 49 ja. Regeringens delbetänkande som varit ute på remiss och där svaren ska vara inne idag innebär att de sex länen Sörmland, Örebro, Västmanland, Uppsala, Gävleborg och Dalarna går ihop i ett storlän med ett direktvalt parlament som tar över landstingens och vissa av länsstyrelsernas uppgifter.

Mest positiv är Dalarna där alla kommuner och landstinget säger ja, även om det finns stor splittring mellan partierna i vissa kommuner.

Även i Gävleborg är de flesta kommunerna positiva, liksom i Örebro medan entusiasmen är något lägre i Västmanland där exempelvis landstingspolitikerna är splittrade och inte tar ställning till den geografiska indelningen.

Men i Sörmland är det bara Flen och Vingåker som är odelat positiva.

I fem kommuner Gnesta, Katrineholm, Nyköping, Oxelösund samt majoriteten i Strängnäs finns det inte något majoritetstöd för det föreslagna Storsvealand, kommunerna tar inte ställning i sak.

– Det är minst sagt ett ganska kritiskt remissyrkande där vi i sak inte motsätter oss översynen av den regionala indelningen, men där vi framhåller en hel del synpunkter kring det konkreta förslaget och den föreslagna tidsprocessen, säger socialdemokraten Johan Rocklind,  kommunstyrelsens ordförande i Gnesta.

Kan man dra slutsatsen då att ni tycker att sjukvårdsfrågorna fått ta lite för stort utrymme i den här remissen?

– Det tycker vi definitivt. Man borde ha lagt in arbetsmarknadsfrågorna mycket större, och hur folk rör sig och bosätter sig och studerar. Det är det som är den stora delen tycker vi, vilket fått stryka på foten ordentligt i det här förslaget, säger Johan Rocklind.

Han sticker inte under stol med att Gnesta hellre vill ha ett djupare samarbete med Stockholm och han tror att om det skulle bli ett Storsvealand så skulle det kunna öppna den dörr han menar idag ändå är på glänt för kommuner som Gnesta att få kunna byta länstillhörighet.

Eskilstuna liksom landstinget är splittrade i frågan. Landstingsstyrelsen är positiv till Storsvealand men den styrande minoriteskoalitionen är splittrad och majoriten för storregionen är knapp. Både landstinget och Eskilstuna har fått förlängd remisstid och svarar först nästa vecka.

Trosa säger klart nej till Storsvealand.

Men Viking Jonsson, socialdemokratisk ordförande i Regionförbundet Sörmland är inte så förvånad över att Sörmland inte är lika positivt som andra län i det tänkta Storsvealand.

– Sörmland är ju ett län där olika kommuner drar åt olika håll och har samarbeten i olika riktningar. Så det är klart att vissa kommuner kanske hellre skulle vilja ha en annan regionindelning än det här förslaget. Men det är ändå så att de inte säger nej till en regionindelning, men de säger inte ja till det här förslaget, säger Viking Jonsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".