Föräldern Katti Svedberg och Bilguun.
1 av 3
Föräldern Katti Svedberg som engagerat sig för att få tillbaka Bilguun till Sverige. Foto: Titti Hildebrand/Sveriges Radio och Privat.
Bilguuns rum.
2 av 3
Bilguuns rum i Eskilstuna efter att de fått lämna landet. Foto: Privat.
Bilguuns kök.
3 av 3
Bilguuns mamma höll på att förbereda frukost när polisen kom. Foto: Privat.

Hjälpen till Bilguun i Mongoliet fortsätter

Katti Svedberg: Det var en stol som blev tom
3:52 min

Sju månader har gått sen Bilguun och hans mamma avvisades till Mongoliet men i Eskilstuna fortsätter hans gamla klass att samla in pengar i hopp om att ge honom ett bättre liv och en möjlighet att komma tillbaka till Sverige.

Det var klockan sex på morgonen en torsdag i mars, precis i frukostbestyren, som polisen oanmäld kom och tog med sig Bilguun och hans mamma för att sätta dem på ett plan i Mongoliet.

– Fysiskt sett mår Bilguun bra, de har tak över huvudet, men rent mentalt är det jobbigt för han har ju sitt liv kvar här i Sverige, berättar Katti Svedberg, en av de föräldrar som har varit med och engagerat sig i Bilguuns öde.

Bilguuns skolkamrater och hans flickvän undrade varför han inte kom till skolan, men efter kontakt via sms så fick de reda på att Bilguun skulle avvisas till Mongoliet - ett besked som chockade en hel klass - men som också fick ett engagemang att ta fart.

– Det har ju krävt väldigt mycket tid och det har varit väldigt mycket regler som man har snärjt in sig i. Men det här är ju en kompis till våra barn, så på sätt och vis kändes det självklart att hjälpa till, säger Katti Svedberg.

Vad tror du att det här engagemanget ger barnen?

– Jag tror att det här betyder jättemycket för våra barn, för de blev ju helt ställda när de miste sin kompis. Det var en stol som blev tom. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".