Mälardalens högskola.
Mälardalens högskola. Foto: Sveriges Radio Sörmland.

S-företrädare: MDH borde vara universitet

Hans Ekström, riksdagsledamot (S): Det är nästa logiska steg
1:18 min

Mälardalens högskola borde vara ett universitet. Det anser flera socialdemokratiska riksdagspolitiker.

Riksdagsledamöterna som kommer både från Sörmland och från  Västmanland har tillsammans lämnat in en motion i riksdagen där de föreslår att Mälardalens högskola borde bli universitet.

En av motionärerna är Hans Ekström riksdagsledamot från Eskilstuna. Han menar att högskolan redan idag har en viktig funktion med ett utvecklat samarbete med det omgivande samhället och då både offentliga och privata intressenter. Men att det skulle kunna bli ännu bättre om högkolan skulle bli universitet.

– Det handlar framför allt om forskningsresurser. Man har en bra forskning inom vissa områden. Men jämfört med universiteten så är forskningsresurserna betydligt mindre.

Han får medhåll av Paul Pettersson, rektor på MDH.

– Den största fördelen skulle vara att vi då får generell forskarutbildningsrättighet jämfört med den som vi har idag som i och för sig är inom ett stort område teknik och inom hälsa och välfärdsområdet. Men det som följer av att man har mer forskningsrättigheter är ju i allmänhet också ökade resurser för forskning och det skulle ju vara en fördel för oss, säger Paul Pettersson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".