MÅLILLA 2016-09-27 Dackarnas Peter Ljung (blå), Rospiggarnas Martin Vaculik (vit), Rospiggarnas Max Fricke (gul) och Dackarnas Rune Holta (röd) i heat 3 under den första SM-finalen i speedway mellan Dackarna och Rospiggarna som körs i Målilla på tisdagskvällen. Foto Mikael Fritzon / TT
Foto: TT

Efter kritiken – nu möts speedwayklubbarna igen

Mats Dahlberg rapporterar om speedway-krisen
0:31 min

Idag på förmiddagen så möts elitserieklubbarna i speedway igen för att ta upp frågan om hur många svenska förare lagen måste ha nästa säsong.

Nyligen fattades ett beslut om att minska från tre till två av kostnadsskäl. Då deltog bara fem klubbar i beslutet, ett beslut som bottnade i att Lejonen skulle hoppa av serien om man tvingades köra med tre svenska förare.

Beslutet att gå ner från tre till två svenskar har fått skarp kritik från många håll och främjar inte den svenska återväxten. I stället för svenskar kommer billigare förare från framförallt Polen in i lagen.

Men den här gången ska alla åtta elitserieklubbar vara med. Kruxet är fortfarande att Lejonen tänker lämna ligan om det blir krav på tre svenska förare. Och då riskerar speedwayen sitt tv-avtal. Tv kräver nämligen åtta lag i serien.

Samma skrivning fanns också förra året, men då betalades pengarna ut trots att det bara var sju lag i elitserien.

Och även om beslutet skulle stå fast - alltså att det bara behövs två svenskar i varje lag - så finns fortfarande risken att det bara blir sju lag i Elitserien. Indianerna från Kumla har ännu inte löst sina ekonomiska problem med skulder på runt två miljoner till sina förare.

– Vi ska göra allt för att förarna får sina löner, även om det i slutänden innebär att vi tvingas dra oss ur nästa års elitserie, säger klubbens ordförande Dan-Åke Moberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".