Milou
Milou Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio

Hunden Milou jobbar på äldreboenden i Eskilstuna

Matte Susanna: Det sätter igång diskussioner när vi går förbi
4:31 min

Han är utbildad vårdhund vars jobb är att höja livskvalitén hos de boende. Milous matte Susanna Markanen är undersköterska och hundförare inom äldreomsorgen i kommunen. 

Milou används som redskap för att höja livskvalitén hos exempelvis dementa på uppdrag av arbetsterapeut, sjukgymnast eller läkare med klara mål som sedan mäts.  

– Varje besök är välplanerat. Man använder hunden som motivator till aktivitet. Ofta kommer vi in i bilden när personalen inte räcker till. Det kan vara någon som stänger in sig på rummet, då kommer vi och försöker locka ut dem, säger Susanna Markanen.

Som vårdhund är Milou utbildad att trycka sig mot de boenden så att den som inte längre har så mycket känsel i benen, verkligen känner hans närvaro.

– Då automatiskt kommer en hand som vill beröra hunden.

De äldre på boendet leker lekar med Milou och han bär ofta ett föremål i munnen, ofta en grön boll, som de äldre kan ta i och på så vis träna motoriken. Matte Susanna säger att de äldre reagerar positivt på hans besök.

– Så fort vi kliver in på en enhet har vi röda mattan brukar jag säga.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".