Olika sociala medier.
Olika sociala medier. Foto: Janerik Henriksson/TT

Sociala medier vanligare verktyg i Sörmlands skolor

Pelle Marklund, biträdande rektor: På messenger får man ju kontakt med eleverna blixtsnabbt
1:50 min

Sociala medier är en naturlig del av många människors vardag. På flera håll i länet har de sociala medierna även tagit plats i skolan.

Facebook är det sociala nätverk som de flesta använder sig av, det visar Internetstiftelsen i Sveriges rapport om sociala medier-vanor från förra året.

Just nu pågår det ett forskningsprojekt på Mälardalens högskola för att ta reda på om skolor kan använda sociala medier som ett hjälpmedel i undervisningen.

För Pelle Marklund, som är biträdande rektor på St Eskils gymnasium i Eskilstuna, är sociala medier en självklarhet i kommunikationen med eleverna.

– Vi vill vara där eleverna är. Via messenger får man ju kontakt med eleverna blixtsnabbt. Vi vet ju att eleverna inte kollar sina mailkonton kontinuerligt, men på Facebook svarar de efter en minut, säger han.

På Gripsholmsskolan i Mariefred används redan sociala medier som ett redskap i undervisningen ibland. Robert Rosenquist går i sexan oxh håller på med en programmeringsuppgift, men hjälp av instruktioner från youtube.

– Det är jättebra tycker jag. Det finns väldigt bra förklaringar, säger han.

Simon Karlsson är lärare på Gripsholmsskolan. Han säger att det är viktigt att prata om vilka risker det finns med sociala medier, och att barnen lär sig hur de surfar säkert. Men också att det finns stora undervisningsmöjligheter.

– Sociala medier är en ny form av skolmaterial, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".