Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Graffitimålare vid målad träkub i park.
1 av 3
Jimmy Nennonen är en av dem som brukar måla. Foto: Teresa Kristoffersson/Sveriges Radio.
graffiti, väggar, park
2 av 3
Lagliga graffitiväggar i Eskilstuna. Foto: Teresa Kristoffersson/Sveriges Radio.
Graffitimålning på träkub
3 av 3
Träkuber har ställts upp för att få mer yta att måla på. Foto: Teresa Kristoffersson/Sveriges Radio.

Graffitivägg i Eskilstuna uppskattad satsning

"Graffiti är en konstform, klotter är skadegörelse"
1:46 min

De senaste åren har satsningar på graffiti gjorts på flera håll i länet. Eskilstunas första lagliga graffitivägg restes för ett år sedan och har under året använts flitigt.

En av dem som ofta kommer dit och målar är Jimmy Nennonen.

- I stort sett hela sommaren har jag varit här och umgåtts med folk som målar, det har varit jättebra. Jag har haft mina barn med mig också och de har fått prova. Förut var man tvungen att resa land och rike runt för att kunna måla i lugn och ro på lagliga väggar.

Det var för ett år sedan som Eskilstuna fick sin första lagliga graffitivägg. Då var det först tal om att den skulle sättas upp i kommunens regi, men när kommunen till slut avböjde tog Eskilstunas nystartade graffitikommission tillsammans med Studiefrämjandet saken i egna händer. De sökte bygglov och fick ja från stadsbyggnadsnämnden. Rikard Nyman på Studiefrämjandet bekräftar att väggen är välbesökt.

- Det har varit regn och rusk och man har stått och målat ändå. Har det varit fint väder har det till och med varit kö till väggarna, där konstnärer gör ett verk, tar en bild och sedan rollar man över och målar en ny.

Men bygglovet för graffitiväggen är treårigt och går alltså ut om två år. Att man inte ger permanent bygglov tror Rikard Nyman beror på att lagliga graffitiväggar fortfarande är en kontroversiell fråga. Enligt honom förknippas graffiti ofta felaktigt med klotter.

- Graffiti är en konstform och klotter är skadegörelse och olagligt, och det är två helt olika saker.

På gräsmattan invid väggen står träkuber på högkant, ytterligare yta att måla på. Förhoppningen är att få bygglovet förlängt och även att kunna bygga ut väggen så snart som möjligt. Roger Lindgren, ordförande för graffititkommissionen, är glad att de kunde få upp väggen, men tycker att kommunen bör ta ett större ansvar i frågan.

- Det här var ju liksom en nödlösning från vår sida att vi fick ta saken i egna händer, men som det ser ut nu är jag glad att vi har en vägg i alla fall.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".