Eva Sundgren. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Interkulturell förståelse viktig i lärarundervisning på Mälardalens högskola

Eva Sundgren: Här har vi ett klassrum med olika kulturer och det är en resurs
1:04 min

För att öka kunskaperna på lärarutbildningarna kring skolans möte med dom nyanlända har forskare på Mälardalens högskola gått samman och tagit fram en antologi.

Professorn i Svenska Eva Sundgren som är en av dom två redaktörerna hoppas att boken ska öka dom blivande lärarnas förutsättningar att göra ett bra jobb på skolorna. Det  bland annat genom att tänka på språkets betydelse i all undervisning.

– När man är lärare och är medveten om hur ens eget ämnesspråk ser ut, och kan tillsammans med eleverna diskutera och använda språket på olika sätt så kan göra stor skillnad bara genom att arbeta med ganska små saker egentligen, säger Eva Sundgren.

Men det handlar inte bara om språket utan också om lärarnas förhållningssätt.

– Det fortsätter som en röd tråd att det är viktigt att det är en interkulturell undervisning. Man kan se det som att här har vi ett klassrum med olika kulturer och det är en resurs, säger Eva Sundgren.

Antologin heter "Skolans möte med nyanlända" och de båda redaktörerna,  Eva Sundgren och Pirjo Lahdenperä har fått i uppdrag att ta fram ytterligare en antologi. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".