Hadise Khavati och hennes 15åriga dotter kan tvingas flytta från Nyköping
Hadise Khavati och hennes 15åriga dotter kan tvingas flytta från Nyköping Foto: Katarina Wahlström

Bostäder sökes till asylsökande när Tuna motell stängs

"Det blev en chock, det gick så fort"
1:45 min

Asylboendet på Tuna motell i Svalsta utanför Nyköping ska stängas och nu går några ideellt verksamma pensionärer i området in för att försöka hitta boenden för några av de som drabbas.

Hadise Khavati är ensamstående mamma från Afghanistan och hennes femtonåriga dotter Elahe går i högstadiet på Alphaskolan i Nyköping, nu är de oroliga för att de ska tvingas flytta från Nyköping till norra Sverige.

– Mamma, jag vill inte flytta från Nyköping jag tycker om mina lärare och mina klasskompisar, säger min dotter. Hon är jätteledsen, berättar Hadise Khavati.

I förra veckan meddelade Migrationsverket att asylboendet på Tuna motell i Svalsta utanför Nyköping ska stängas.

Flera pensionärer som bor i närheten av Svalsta har sedan i våras haft undervisning i svenska för asylsökanden och även tagit hand om barnen under tiden föräldrarna får undervisning, och nu har de engagerat sig i frågan.

– Det blev en chock, det gick så fort. Vi har träffats varje dag i nästan ett år och nu ska de flytta och vi vet inte vart, säger Marianne Castegren som är en av dem som engagerat sig.

Men i Nyköpings finns inga boenden för dem och de barn som börjat skolan tvingas ryckas upp både från sin boendemiljö och sin skola. I eftermiddag hålls ett möte för de som engagerat sig för att försöka hitta en lösning och de efterlyser hjälp att hitta privata boenden.

– Vi hoppas att de ska kunna bo hemma hos någon, men det blir svårt ekonomiskt för de får väldigt lite bidrag från Migrationsverket, säger Marianne Castegren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".