Sjukskrivningarna ökar inom Folktandvården
Foto: Per Thyrén/Sveriges Radio.

Ökad sjukfrånvaro i Folktandvården

Facket Vision: Det här är ett jätteproblem
2:01 min

Sjukfrånvaron inom Folktandvården i Sörmland skenar iväg. Flera kliniker har en frånvaro på mellan 13 och 18 procent och snittet ligger dubbelt så högt som i samhället i övrigt.

Sjukfrånvaron bland de anställda inom vården i Sörmland ökar och det är långtidssjukskrivningarna som enligt landstinget ökar mest.

Och mest ökar den bland de anställda inom Folktandvården där andelen sjukskrivna ligger på närmare 9 procent, mer än dubbelt så högt som i det övriga samhället.

Skulle man hitta en färg som passar in på sjukfrånvaron inom folktandvården i Sörmland så skulle det bli en mörk färg.

Sjukfrånvaron ökar inom de flesta yrkeskategorierna och är exempelvis bland tandläkarna nästan dubbelt så hög idag som den var år 2011 då den låg på 4.3 procent jämfört med dagens 9,3 procent.

Men även bland tandsköterskor och tandhygienister har den ökat kraftigt.

Enligt folktandvårdens senaste siffror så ligger sjukfrånvaron totalt på 8,62 procent, det är framför allt den långa sjukfrånvaron som ökar, och det är kvinnorna som är hårdast drabbade.

– Det är ett jätteproblem, säger Dinitha Lööf, ordförande i fackförbundet Visions klubb inom Folktandvården i Sörmland.

Ska det vara så här på Folktandvårdens arbetsplatser?

– Absolut inte, det är ju inte acceptabelt, säger hon.

Jämför man med samhället i övrigt så är folktandvårdens sjukfrånvaro mer än dubbelt så hög, och jämför man med andra tjänstemän så är skillnaden ännu större. Enligt Näringslivets ekonomifakta så är sjukfrånvaron generellt bland tjänstemän idag i snitt måttliga 2,1 procent.

Bara en knapp tredjedel av tandvårdsklinikerna i länet, fem av 17 lever upp till målet på cirka fem procents sjukfrånvaro. Och fyra kliniker har en betydligt högre sjukfrånvaro än så, på mellan närmare 13 och 18 procent.

Och det är bland annat den psykosociala arbetsmiljön som brister.

– Det känns ju inte bra, naturligtvis men vi känner ju till det här själva också, och har ju satt in åtgärder, säger Peter Wrager som är chef för folktandvården i Sörmland.

De anställda arbetar under hård press med arbete ibland på både helger och kvällar för att komma ikapp de långa vårdköerna och brist på vikarier gör situationen extra tuff.

Enligt Peter Wrager så har åtgärder satts in för att minska sjukskrivningarna, men han kan inte ge några löften om när klinikerna  ska vara nere på målet, trots att han ser situationen som mycket ansträngd.

– Nej det kan jag inte göra.

Jobbar ni tillräckligt hårt med att förbättra den psykosociala arbetsmiljön, tycker du? 

– Jag hoppas verkligen det. Vi försöker jobba med allt vi bara kan och vi har jättebra stöd från vår företagshälsovård. Vi sätter in åtgärder snabbt. Jag kan inte se i dagsläget att vi kan göra mycket mer än det vi gör, säger Peter Wrager.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".