Daniel Vesterhav, chef för enheten för forskning om organiserad och ekonomisk brottslighet på Brottsförebyggande rådet, Brå.
Daniel Vesterhav, chef för enheten för forskning om organiserad och ekonomisk brottslighet på Brottsförebyggande rådet, Brå. Foto: Jonas Carnesten/Sveriges Radio.

Forskare om grov kriminalitet: Man måste jobba långsiktigt

Daniel Vesterhav, forskare: Det finns ett lågt förtroende för polisen
3:59 min

Konflikter som uppstår mellan kriminella handlar ofta om triviala saker och ofta handlar det om konflikter mellan individer. Det säger Daniel Vesterhav, chef för enheten för forskning om organiserad och ekonomisk brottslighet på Brottsförebyggande rådet.

Narkotika finns i bakgrunden, men ofta handlar det inte om det.

– Många i nätverken brukar och handlar med narkotika, den finns i bakgrunden, men den bild vi har fått från polisen om konflikter från så är det ganska ovanligt att det handlar om strider om marknadsandelar på narkotikamarkanden, ofta är det ganska triviala saker, konflikter mellan två individer som utlöser de här skjutningarna. För man är ganska lättkränkt i de här miljöerna, någon kan ha pratat med någons flickvän, det kan vara en narkotikaskuld. För att inte tappa ansikten känner man att måste man markera på något sätt, med ganska grovt våld, en skjutning och eftersom den man skjuter på är en del av den kriminella miljön så är den sällan ensam. Den är med sina kompisar i sitt nätverk och fler dras in och blir kränkta och fler känner att de måste svara. Då har man det här som ser ut som ett gängkrig, säger Daniel Vesterhav chef för enheten för forskning om organiserad och ekonomisk brottslighet på Brottsförebyggande rådet.

I torsdags kväll sköts en man i huvudet och avled i bostadsområdet Årby i Eskilstuna och i måndags skottskadades en 19-åring i Lagersberg.

Det är fortfarande oklart om det finns ett samband mellan de två händelserna. Polisen har förhört en rad vittnen och har beslagtagit fynd som nu analyseras. I Årby hittades bland annat tomhylsor.

Men ännu har ingen misstänkt gripits.

Det finns en många vapnen bland de kriminella, enligt Daniel Vesterhav.

– De kommer från Balkan, från kriget i det forna Jugoslavien så det är gamla armévapen.

Daniel Vesterhav tycker att samhället ska jobba långsiktigt mot grov kriminalitet och socialt utsatta områden och liknande

- Det går inte att jobba med kortsiktiga lösningar. Man måste samverka mellan polis, kommunen, skola, fastighetsbolag.

Medborgadialog är viktigt.

– Det kan låta väldigt mjukt, men det finns ett lågt förtroende för polisen i de här områdena som polisen har pekat ut som särskilt utsatta och det påverkar den här typen av utredningar, det kan vara svårt att få folk att vittna och lämna tips, men genom att lyssna på medborgarna och jobba med det som de anser är ett problem så förtjänar man ju deras förtroende.

 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".