Alaa Alnasser i ett fönsterlöst träbås.
1 av 2
Alaa Alnasser bor i ett fönsterlöst träbås i Jönköping och kan inte sova om nätterna eftersom det är så lyhört. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Anna Johansson Milovanovic, kommunstrateg i Katrineholm.
2 av 2
Anna Johansson Milovanovic, kommunstrateg i Katrineholm.

Hårt tryck på kommunerna att hitta bostäder till nyanlända

Anna Johansson Milovanovic: Gymnasikhallar kan bli lösningen
2:07 min

354 personer som fått uppehållstillstånd ska placeras i sju av länets nio kommuner, men bristen på bostäder är stor i flera kommuner.

Det är svårt för flera kommuner i Sörmland att klara av att ta emot nyanlända och ge dem bostad, enligt den nya anvisningslagen.

De flesta nyanlända som får uppehållstillstånd ordnar sin bostad själv, men en del ska alltså erbjudas en bostad i en särskild kommun, enligt anvisningslagen, vars syfte är att alla kommuner ska vara med och ta ansvar för mottagandet av nyanlända.

Men i Nyköping har till exempel bara var femte av de 108 som har rätt till det här i år kunnat erbjudas bostad, samtidigt som året snart är slut.

Även i Katrineholm är situationen svår:

– Det är en stor utmaning för oss. Vi är ju i ett läge där vi sedan tidigare har stor bostadsbrist. 1700 står i vår bostadskö, säger Anna Johansson Milovanovic, kommunstrateg i Katrineholm.

Katrineholm har hittills kunnat ordna bostad till drygt hälften av de 40 som kommunen ska ta emot i år. Men snart är året slut och nästa år ska de flesta kommunerna i länet ta emot ännu fler nyanlända:

– Vi kan hamna i ett läge då vi inte klarar det här. Då kanske det blir gymnastikhallar som blir lösningen, säger Anna Johansson Milovanovic.

I Katrineholm har man redan byggt om lokaler till lägenheter genom tillfälliga bygglov. Och på olika håll i landet är lösningarna flera. I Jönköping till exempel bor nu ett 50-tal nyanlända i tio kvadratmeter stora plywoodbås i en bilhall.

– Det kan ju hända att kommunerna tar till lösningar de i första hand inte ville av olika skäl. Stämningen är ganska uppgiven och desperat i en del kommuner, säger Lucie Riad, integrationsavsnarig vid länsstyrelsen i Sörmland.

Under 2016 ska 21 700 flyktingar och deras anhöriga fördelas på kommunerna i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".