Rinmangymnasiet. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.
Rinmangymnasiet. Foto: Fredrik Blomberg/Sveriges Radio.

Krisövning för Eskilstunas skolpersonal om dödligt våld

"Vi måste förbereda oss för att något skulle kunna inträffa"
1:04 min

Under höstlovet kommer personal på Eskilstunas tre gymnasieskolor att genomgå en krisövning, som en del av ett arbete kring dödligt våld som pågått under två års tid.

Barn- och utbildningsförvaltningen har anlitat ett psykologföretag som kommer att genomföra övningarna med personalen. De behöver vara förberedda menar Mart Saamel som är gymnasiestrateg som har varit med och planerat säkerhetsarbetet.

– Med vetskap om att det förekommit i omvärlden så föder det också en känsla av att man åtminstone måste prata om det. Och i det här fallet få öva, lika väl som vi övar brandövning som finns på världskartan, så finns det här på världskartan.

– Vi måste helt enkelt om inte annat förbereda oss mentalt att det skulle kunna inträffa.

Krisövningen som kallas PDV, pågående dödligt våld i offentliga miljöer och ska ge skolpersonalen en övning i det värsta tänkbara som skulle kunna hända om någon beväpnad person kommer in på skolan.

– Men det är inte utlöst av efterarbetet efter Trollhättan dådet. Utan det här är något som vuxit fram genom åren genom en omvärldsbevakning.

Under skolattacken i Trollhättan för ett år sedan så gick en ung man beväpnad med svärd in och dödade en elev, en lärare och en elevassistent. Och det finns flera exempel på dödligt våld i skolmiljö från USA, Tyskland och Finland som man tittat på.

Exakt vad som kommer ingå i övningen vet inte Mart Saamel, det är det anlitade psykologföretaget som utformar övningarna.
Och bland personalen tror han att övningen kan väcka blandade känslor.

– Att det väcker oro kan jag tänka mig. Men samtidigt finns det många som säger att det känns bra att vi börjar prata om det och att vi gör en övning kring det hela.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".